Kladdig Kladdkaka – Recept i Långpanna
Baka i Långpanna – Kladdig Kladdkaka
Här har ni ett läckert och gott recept på en kladdig kladdkaka, som görs i långpanna. Kladdkaka är ett populärt svenskt bakverk, som kännetecknas av en konsistens som är mjuk och kladdig, med chokladsmaker. Det här receptet har jag anpassat till att baka i en långpanna. Perfekt att göra vid större tillställningar, fester eller när man vill ha något extra gott att njuta av.
Överarbeta inte Kladdkakan
En nyckelfaktor för kladdkakans kladdighet, är att smeten inte blandas för mycket. Det är viktigt att bara röra tills ingredienserna precis har blandats. Jag brukar använda mig utav en handvisp, att röra med, inte vispa utan bara röra. Man vill ju inte få en luftig volym på kladdkakan, och det är vad man får om man vispar.
När är kladdkakan klar?
Kom ihåg att alla ugnar gräddas olika. Många gånger kanske gräddningstiden i din ugn inte stämmer överens med receptets tid. Det kan ha att göra med att din ugn kanske inte håller rätt temperatur.
Kladdkakan är klar när kanterna runtom är genomgräddade och höljet har fått en fin tunn skorpa. Om man skakar på formen så ska det inte rinna helt i mitten utan det ska dallra lite lagomt.
Kom ihåg att kladdkakan behöver sätta sig lite efter den är färdiggräddad, låt den svalna av. Den kommer då bli mindre rinnig och mer fast och kladdig. Så ha tålamod!
Om kakan är inne för länge i ugnen så blir det en torr kaka eller mer som en mjuk kaka med chokladsmak. Är den inne för kort stund så blir den mer rinnig än kladdig i slutändan.
Andra Recept med Kladdkaka
Kladdkaka i Långpanna Recept
♥ 300 gram smör eller margarin
♥ 7 dl strösocker
♥ 5 st ägg
♥ 1 ½ dl kakao
♥ 2 ½ msk vaniljsocker
♥ 1 krm salt
♥ 3 ¾ dl vetemjöl
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200° C.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter.
3. Smält smöret och häll i en bunke.
4. Rör ihop med en handvisp i en bunke, smör, strösocker och ägg. Vispa inte utan rör bara.
5. Tillsätt kakao, vaniljsocker och vetemjöl och blanda tills det blivit en slät smet.
6. Bred ut smeten i långpannan, med en slickepott, vinklad spatel eller det du har till hands.
7. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i cirka 10 – 12 minuter.
8. Låt svalna av på plåten.
9. Skär i rutor, ät och njut.
Sammanfattningsvis: Kladdkaka i Långpanna
Här får du ett recept på en kladdig kladdkaka med en rik chokladsmak och en läcker textur, en kladdkaka som är anpassad till att göra i långpanna. En enkel kladdkaka att göra, på kort tid och som dessutom räcker till att servera ett större sällskap. Här hemma går den här kladdkakan åt som smör i solsken.