Amerikansk kladdkaka: smarrigt recept - Allt om Bakning

Amerikansk kladdkaka: smarrigt recept

Ett smarrigt recept – på seg och krispig amerikansk kladdkaka

Det här är mitt absoluta favorit recept på amerikansk kladdkaka, som blir alldeles smarrigt god, seg i mitten och krispig utanpå, just love it. Du kan servera den med dels grädde och bär eller varför inte glass. När man tar ut kakan ur ugnen så kommer den att var rätt lös men om den får stå till sig så kommer den att bli seg och kladdig.

Recept amerikansk kladdkaka

Varför blir kladdkaka kladdig?

Och att just en kladdkaka blir kladdig beror dock delvis på att man inte använder sig av bakpulver, och dels på grund utav att det inte bildats några luftbubblor, i smeten.

Vill man ha den ännu kladdigare så låter man gräddningstiden vara kortare. Vill man dock ha den fastare låter man den gräddas lite längre. Det är lite utifrån som man själv känner att man vill ha den.

När man rör ihop en kladdkaka så använd aldrig elvisp eller visp utan bara rör ihop ingredienserna.

recept amerikansk kladdkaka

Recept amerikansk kladdkaka

  125 gram smält smör
  3 dl strösocker
   2 st ägg
  ½ dl kakao
  1 msk vaniljsocker
  1 ½ dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Smörj och bröa en form, eller lägg ett bakplåtspapper i botten av en form och smörj med rumstempererat smör runt om formen.

3. Smält smöret och rör ihop det med strösockret.

4. Tillsätt äggen och rör om så att det blandas.

5. Tillsätt kakaon, vaniljsockret och vetemjölet, och blanda. Vispa inte utan bara blanda runt alla ingredienser så att det blandas till en jämn smet.

6. Häll smeten i den klädda eller smorda formen.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter.

8. Tag ut och låt svalna av eller ät den varm med lite grädde eller glass. Kakan ska vara alldeles krispig på ytan och kladdig inuti. När kakan fått stå till sig lite så blir den mer seg och kladdig inuti.

amerikansk kladdkaka

En smarrigt seg amerikansk kladdkaka

Kommer vara en kaka som går hem i alla väder. En kladdkaka finns i en mängd olika receptformat. Det här är dock min favorit, kladdig och seg med ett krispigt ytskikt. Som gärna serveras med grädde eller glass och frukt eller bär. En annan kladdkaka att rekommendera är lakritskladdkaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *