Tigerkaka – Recept med Choklad och Vanilj
Tigerkaka – En sockerkaka med Vanilj och Choklad
Tigerkaka är en traditionell svensk sockerkaka med recept av smaker som choklad och vanilj, som blir saftig och god med dess marmorerade mönster. Chokladen består av kakao och vaniljen är från vaniljsocker. Tigerkakan kännetecknas av dess mönster från den ljusa och mörka sockerkaks smeten.
Den här kakan är en tidlös klassiker och går hem bland både stora som små. Den kan toppas med lite glasyr om man önskar det. Eller så gör man om den till en bakelse med lite grädde och bär.
Tigerkaka Recept
♥ 200 gram rumstempererat smör
♥ 2 dl strösocker
♥ 3 st ägg
♥ 4 dl vetemjöl
♥ 2 tsk bakpulver
♥ 1 dl mjölk
Smaksättning
♥ 1 msk vaniljsocker
♥ 2 msk kakao
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° C
2. Smörj och bröa en form (1 ½ – 2 Liter)
3. Rör rumstempererat smör och strösocker pösigt, i en bunke, med elvisp.
4. Tillsätt ett ägg i taget, vispa emellan varje ägg.
5. Blanda samman i en annan bunke, vetemjöl och bakpulver. Sikta därefter ner mjölblandningen genom en finmaskig sil, ner i äggblandningen.
6. Tillsätt mjölken och blanda samman med en slickepott, till en slät smet.
7. Dela upp smeten i två delar och ha dem i två olika skålar. I den ena skålen tillsätter du i vaniljsocker och blandar om. I den andra skålen tillsätter du i kakao och blandar.
8. Bred ut den den ljusa smeten med vanilj i botten på formen. Bred därefter den mörka chokladiga smeten ovanpå. Ta en gaffel och dra längs med i smeten i formen, så den blir marmorerad.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 – 60 minuter, känn av med sticka, den ska vara torr.
10. Låt kakan svalna av i formen innan den vänds och tas ut.
Marmorerad Sockerkaka
En svensk klassiker utgör denna tigerkaka, ett recept på en sockerkaka med smaker av choklad och vanilj som tillsammans bildar ett marmorerat mönster. Lyxa till kakan med lite glasyr eller lite grädde och bär.