Lussekatter – Recept med Tangzhong Metod
Tangzhong bröd – ett mjukt och fluffigt sötebröd
I det här receptet har jag gjort lussekatter med ett recept enligt en tangzhong metod. Tangzhong metoden skiljer sig avsevärt från våra vanliga bröd tekniker som vi använder här uppe i Norden. Det är en Kinesisk teknik som används i Kina men självaste metoden kommer från Japan. Med denna metod blir brödet mjukt och fluffigt samt med en längre hållbarhet. Här använder man sig utav en vatten roux. Man kan ju även baka fluffigt goda kanelbullar med tangzhong metoden.
Tangzhong Roux
En vatten roux är en blandning mellan mjöl och vatten, som kokas samman till en geleliknande smet. Denna géleblandning kommer vara som en bas till självaste degen. Genom att använda sig utav denna bas så kommer degen att bli mjuk och du kommer få ett fluffigt inkråm.
Genom att man kokar mjölet så gelatineras mjölets stärkelse, på så sätt bibehålls fukten bättre i brödet. Då kommer brödet och i detta fall ett sötebröd på lussekatter, få ett mer mjukare och fluffigare innehåll med längre hållbarhet.
Lussekatter Tangzhong Recept
Tangzhong Roux
♥ 80 gram vetemjöl special
♥ 4 dl vatten
Saffransdegen
♥ 50 gram jäst
♥ 3 ½ dl mjölk
♥ 2 ½ gram saffran
♥ Tangzhong Roux pastan
♥ 2 dl strösocker
♥ 2 st ägg
♥ 920 gram vetemjöl special
♥ 1 tsk salt
♥ 150 gram rumstempererat smör
Pensling och Garnering
♥ Russin
♥ Uppvispat ägg
Eller
♥ Strösocker
♥ Smält smör
Gör så här:
1. Tangzhong Roux: Blanda samman i en kastrull, mjölet och vattnet. Låt koka på medelvärme, tills den börjar att tjockna, då sänker man värmen. Blanda tills man fått en tjock liknande pasta. Häll över Tangzhong pastan i en skål och låt svalna av till rumstemperatur.
2. Saffransdegen: Om man vill ha russin som garnering så lägger man dem i vatten så att de blir mjuka. Smula ner jästen i en bunke, använd köksassistent och gärna med degkrok. Tillsätt mjölk och saffran och lös upp jästen.
3. Tillsätt Tangzhong pastan, strösocker, ägg och vetemjöl special, och blanda med degkrok i assistenten i minst 10 minuter.
4. Klicka i det rumstempererade smöret i mindre bitar samt saltet. Fortsätt blanda degen i minst 10 minuter till. Gör ett glutentest för att se om degen är klar. Tänj ut lite deg och om du får en genomskinlig hinna så är degen klar, om den däremot går av på en gång eller det inte blir en tunn deghinna, så fortsätt köra degen.
5. Lägg över lite plastfolie över bunken och låt degen vila i cirka 30 minuter.
6. Baka ut lussekatter i den form du önskar. I det här receptet så valde jag att kavla ut degen, sedan skar jag remsor och rullade ihop från ett håll in till mitten, sen vänder man på remsan och rullar ihop den åt andra hållet så att det bildas som bokstaven S.
7. Om man vill ha russin i lussekatten så trycker man ner dem i var ände på lussekatten innan de ska jäsa, rätt så hårt.
8. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa på ett varmt ställe i cirka 1 ½ – 2 timmar.
9. Sätt ugnen på 225° C.
10. Grädda av mitt i ugnen i cirka 8 – 10 minuter.
11. När man tagit ut dem från ugnen så penslar man dem med uppvispat ägg. Då får man en jämn yta av ägget och ingen äggkant.
12. Om man istället vill vända lussekatten i strösocker, så smälter man smör och låter smöret svalna av. Därefter penslar man en avsvalnad lussekatt i smöret och vänder den i strösocker.
Saftiga Lussebullar
Att baka lussekatter med recept enligt tangzhong metod, är verkligen något att prova. För här blir sötebrödet verkligen mjukt och fluffigt. Det håller bra mycket längre än en vanlig vetedeg med saffran. Degen är lätt att hantera och lätt att forma.