Vilka olika brödkryddor finns det? Lista brödkrydda
Här finns en stor lista över brödkryddor och örter som passar brödbak. De kommer att ge massor av smak till ditt hemlagade bröd. Listan sträcker sig från kryddpeppar & basilika till vitpeppar. Dessa viktiga brödkryddor och örter används för att skapa bröd som rosmarinbröd, pepparkaksbröd, kanel- och russinbröd, cheddarost- och gräslöksbröd osv. Brödkryddor lista:
Lista populära kryddor och örter för bröd
- Anisfrön – Enligt Wikipedia är anis ”en blommande växt i familjen Apiaceae som är infödd i östra Medelhavsområdet och sydvästra Asien. Dess smak har likheter med vissa andra kryddor, t.ex. stjärnanis, fänkål och lakrits”.
- Basilika – Färska basilikablad smakar oftast bättre än torkad basilika. Många köper dock även torkad basilika för att ha i köket eftersom den håller mycket längre.
- Svartpeppar – I många recept används svartpeppar för att förbättra brödets smak.
- Kumminfrön – Kumminfrön används i brödrecept som till exempel rågbröd.
- Kardemumma – Klassiska brödkryddan, som ger god smak till så många bakverk. Används även i kaffe
Brödkryddor lista
- Cayennepeppar – En het paprika. Perfekt för att lägga till lite ”hetta” till maten.
- Gräslök – Gräslök används i recept som potatisbröd, cheddarost och gräslökbröd osv.
- Kanel – Kanel används i recept som kanel- och russinbröd.
- Kryddnejlika – Kryddnejlika används i apelsin- och kryddnejlikabröd, pumpa- och kryddnejlikabröd osv,
- Kummin – Kummin används i bröd som tomat- och kumminbröd, lök- och kumminbröd, kumminbröd osv.
- Currypulver – Currypulver är utmärkt för att ge en hint av Indien till ditt hemlagade bröd eller dina smörgåsfyllningar.
- Dill – Dill är kanske mest känd för sin användning i pickles. Men den används också för att göra dillbröd, dillbröd med keso, osv.
- Fänkålsfrön – Fänkål används för att göra fänkålsbröd osv.
- Vitlöksflingor
- Vitlökspulver – Ska du göra vitlöksbröd? Prova lite vitlökspulver om du inte har några vitlöksklyftor att tillgå.
- Ingefära – Oumbärligt om du vill göra ingefärabröd i brödmaskin.
- Rosa salt från Himalaya
- Pepparrot – ger lite ”pepp” till smörgåsar.
- Pepparflingor – Om du vill ha ett hetare och kryddigare bröd kan du lägga till lite pepparflingor!
- Pomerans – Rivna skalet används i brödbakning
Brödkrydda – En självklarhet vid bakning
- Senapspulver
- Muskotnöt – Muskotnöt används i bröd, t.ex. muskotbröd, muskotbananbröd osv.
- Lökflingor – Strö lite lökflingor på toppen av degen (innan brödet gräddas) för att ge brödet en god lökarom.
- Lökpulver – Perfekt för att göra lökbröd.
- Oregano – Du hittar oregano i många italienska bröd.
- Paprika – Denna ört används bland annat till paprika- och vitlöksbröd.
- Vallmofrön
Vilken är godaste brödkryddan?
- Rosmarin – Rosmarin används i välsmakande italienska och medelhavsbrödsrecept som till exempel rosmarinbröd.
- Salvia – Denna ört används bland annat till salvia-focacciabröd.
- Salt – Salt är en viktig ingrediens i många brödrecept. Salt används för att förbättra brödets smak, för att bromsa brödjästens jäsning, för att förbättra brödets hållbarhet osv.
- Havssalt
- Sesamfrön – Strö lite sesamfrön ovanpå degen när du försöker skapa en klassisk hamburgerbrödbulle.
- Timjan – Denna ört kan användas till rosmarintimjanbröd osv.
- Vaniljextrakt – Vaniljextrakt används i många kakor och tårtor. Det kan också användas till recept som vaniljbrödpudding.
- Vitpeppar – Vitpeppar används ofta av estetiska skäl om bagaren inte vill visa svarta peppargranulat i sitt bröd. Smaken av vitpeppar är mycket lik svartpeppar eftersom de båda tillverkas av samma växt.
Lista Brödkrydda
Hoppas du finner listan med de olika brödkryddorna hjälpsam och att du använder olika sorters kryddor och örter för att baka smakrikt och extra gott bröd. Baka mycket eget bröd. Det blir godare och är oftast lite billigare än om du köper bröd i affären.
Läs mer om fördelarna med att baka eget bröd hemma här. Att säga vilken den godaste brödkryddan är är väldigt svårt då alla har olika smak och tycke, men de brödkryddor som finns här ovan är bland de vanligaste som vi använder i Sverige och ute i världen.
Läs mer om tips för hälsosam bakning
Bra med kryddor