Saftig Sockerkaka - Enkelt Recept - Allt om Bakning

Saftig Sockerkaka – Enkelt Recept

Baka en Enkel Sockerkaka

Sockerkaka är populär klassiker, som kan bakas i en mängd olika variationer och smaker, här bjuder jag på ett enkelt recept på en saftig kaka. En sockerkaka kan varieras med olika smaker såsom chokladsockerkaka, citronsockerkaka eller tigerkaka som är en blandning av både vanilj och choklad.

Kakan kan göras i en mängd olika formar och garneras med olika frukter och bär eller bara lite florsocker. Här är det våran kreativa förmåga som styr. Man kan även göra en bakelse av kakan med lite grädde och bär. Andra former av sockerkaka kan vara spetskaka eller silviakaka.

Saftig Sockerkaka Enkelt Recept

Hur du Lyckas med Sockerkakan

Att baka sockerkaka är inte så svårt, men ibland kan man behöva lite råd och tips för att lyckas få till den där perfekta sockerkakan. Här nedan går jag igenom några av dem punkterna.

Varför blir Kakan Kompakt?

En kompakt sockerkaka kan komma utav att du arbetat den för mycket efter att du låtit vetemjölet gått ner i smeten. Efter att man tillsatt vetemjölet så vänder man runt det med en slickepott så att den blir slät och utan klumpar. Arbeta inte runt smeten för länge då kan sockerkakan bli kompakt och seg.

När ska man Stjälpa upp Sockerkakan?

Efter att sockerkakan har gräddats klar, så låter man kakan svalna av i formen innan man stjälper upp den. Detta för att kakan ska bli fastar och stabilare när den fått svalna till sig. Detta gör också att fukten stannar kvar och kakan blir saftigare.

Hur Länge ska man Vispa Ägg och Socker?

För att du ska få en hög och fin sockerkaka så vill du ha in mycket luft i kakan, man vill ha det där massa små bubblorna. Och det är det som gör att sockerkakan reser sig hög och fin under gräddningen. För att få till det så behöver du vispa ägg och socker poröst. Detta gör du genom att vispa med elvisp rätt länge, tills det pöser med en massa små bubblor i smeten. Och nej du kan inte vispa smeten för länge. Vispar du 5 minuter så kan du vara säker på att få en fin resning på kakan.

Varför blir Kakan Platt?

Om sockerkakan har sjunkit ihop och blivit platt så har du efter att du tillsatt vetemjölet, rört och arbetat smeten för länge. Detta gör att luften som du fick av att vispa ägg och socker, pyser ur smeten och kakan sjunker ihop.

Varför får jag Klumpar i Kakan?

För att slippa få klumpar i sockerkakan så bör du sikta ner mjölblandningen i äggblandningen, genom en finmaskig sil. Då får du bort alla stora klumpar och du får en jämnare och slätare sockerkakssmet.

Varför Vätskar Bär i Kakan?

Om du tillsätter bär i sockerkakan så kan du rulla bären i lite potatismjöl innan du tillsätter dem i kakan, då binder du in vätskan lite. Ett tips är också att använda sig utav frysta bär som rullas i potatismjöl.

Saftig Sockerkaka Enkelt Recept

Sockerkaka Recept

50 gram smör
1 ¼ dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Smörj och bröa en form med rumstempererat smör och exempelvis ströbröd.

3. Smält smör i en kastrull och drag av från värmen när det är smält, tillsätt mjölken.

4. I en bunke vispar du med elvisp, ägg och strösocker, så att det pöser. Vispa minst 5 minuter.

5. Tillsätt det smälta smöret och vaniljsockret.

6. I en annan bunke blandar du vetemjöl och bakpulver, sikta sedan ner det i äggblandningen och vänd runt, till en slät smet, med slickepott.

7. Häll smeten i den smorda formen.

8. Grädda längst ner i ugnen i cirka 35 – 40 minuter.

9. Låt sockerkakan svalna av lite i formen innan den stjälps upp.

Saftig Sockerkaka Enkelt Recept

Sammanfattning – Sockerkaka

Sammanfattningsvis så är det här ett enkelt recept på en saftig sockerkaka. Det här är en klassiker som smaksatts med vanilj. Men du kan naturligtvis smaksätta med vad du vill. En enkel och god kaka som lätt kan avnjutas av både stora som små.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *