Laktosfritt hemgjort smör - Allt om Bakning

Laktosfritt hemgjort smör

Hemgjort smör: går det att göra laktosfritt?

Att göra saker helt från grunden gör att det man gjort smakar ännu bättre. Här kommer smakerna fram på ett helt annat sätt. Det känns fräscht och härligt. Att göra eget hemgjort smör är inte så svårt att göra som man kan tro. Och att sen göra det laktosfritt, kan det funka? Ja men absolut, visst funkar det att göra med laktosfri grädde. Det var både enkelt och roligt. Och genom att tillsätta olja i smöret så får du en mjukare konsistens. Vill man sedan ha ett smaksatt smör så kan man lätt göra det genom att tillsätta tex. vitlök, persilja, dill, chili, rivet citronskal m.m.

Laktosfritt hemgjort smör

Skölja bort kärnmjölken: en viktig del

En viktig del är att försöka skölja bort så mycket kärnmjölk som helst. Då det är kärnmjölken som förkortar smörets livsläng, så  därför vill man ha bort en stor del av den. Hållbarheten på smöret kan vara mellan 1 – 2 veckor, om man lyckats fått bort det mesta av kärnmjölken. Vill du också prova? Följ receptet nedan.

Laktosfritt smör

♥  5 dl laktosfri vispgrädde (40%)
♥  1 tsk havssalt
♥  2 tsk olivolja

Gör så här:

1. Häll upp grädden i en bunke. Och använd dig av en grädde med 40 % fetthalt, det går dock även att göra på mindre fetthalt. Vispa grädden hårt tills det blir som en grynig massa med vätska. Det här tar lite tid. Och vätskan som blir kallas kärnmjölk.

2. Häll ur vätskan och gör massan till en eller flera bollar. Tvätta bort kärnmjölken från smöret med kallt vatten tills det är helt rent. Knåda smöret i vattnet tills vattnet inte blir vitt längre, det ska vara en klar vätska. För längre hållbarhet, se till att tvätta bort så mycket kärnmjölk som möjligt.

3. Kavla smöret platt och vik det samt kavla åter igen. Upprepa några gånger. Tillsätt saltet och olivoljan och arbeta in det i smöret.

4. Förvara smöret sedan i kylen.

Sammanfattning Laktosfritt Smör

Smör är ju något som vi dagligen använder, och nått som kroppen behöver, i alla fall en lite dos av.  Att göra hemgjort smör på laktosfri grädde är nått som funkar alldeles ypperligt. Smaksätt smöret och få lite extra arom av den smak som du själv gillar. Ett smör som passar utmärkt till allt ifrån bröd, som till kött eller varför inte bakad potatis.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *