Pinocchiotårta: recept i långpanna

Pinocchiotårta går under många namn och med massa olika recept, här kommer ett i långpanna. Pinocchiotårtan är en marängtårta som även kallas för brittatårta, herrgårdstårta, glömmingetårta med många flera. Det är en relativt enkel tårta att göra, som görs på en sockerkaksbotten med maräng ovanpå.

Den här tårtan har jag valt att fylla med hallon, banan och vispad grädde, helt utifrån min dotters önskemål. Men du kan i stort sett fylla den med vilka tårtfyllningar du själv önskar.

Pinocchiotårta recept i långpanna (4)

Fyllning till Pinocchiotårta

Som sagt, en pinocchiotårta kan du fylla med vad som helst egentligen. Listar några förslag här nedan.

Pinocchiotårta recept i långpanna (1)

Recept Pinocchiotårta

Sockerkaksbotten

♥  75 gram rumstempererat smör
♥  2 dl florsocker
♥  5 st äggulor
♥  1 ½ dl vetemjöl
♥  1 ½ tsk bakpulver
♥  4 msk mjölk

Maräng

♥  5 st äggvitor
♥  2 dl strösocker
♥  50 gram mandelspån
♥  några droppar citronsaft

Fyllning

  Färska bär eller frukt
  5 dl vispad grädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C

2. Fodra en långpanna på cirka 30×40 cm, med bakplåtspapper.

3. Sockerkaksbotten: I en bunke vispar du samman det rumstempererade smöret och florsockret, tills det blir poröst, med en elvisp. Det kan ta en liten stund innan smöret och florsockret går ihop till en smet.

4. Tillsätt en äggula i taget och vispa samman varje äggula för sig, innan du har i nästa äggula.

5. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i äggblandningen.

6. Tillsätt mjölken.

7. Vänd runt alla ingredienser med en slickepott, till du fått en slät smet utan mjölklumpar.

8. Bred ut smeten i den fodrade långpannan, med en slickepott eller spatel. Ställ långpannan åt sidan.

9. Marängen: I en ren rostfri bunke, tillsätter du äggvitorna och några droppar citronsaft och vispar så pass att det börjar skumma, med en elvisp. Vispa på låg hastighet. Se till att du inte har fått i någon äggula i äggvitan. Då kommer det att bli svårt att få en stabil maräng med volym.

10. När du fått ett skum på äggvitan så vänder du ner ¼ av strösockret, och vispar på medel med elvisp, inte alltför häftigt. När marängen lyft sig en tredjedel så går du i med resten av sockret, under vispning. Och vispa tills du fått mjuka toppar på vispen. Den ska vara mjuk och ändå hålla formen.

11. Bred ut marängen över sockerkaksbotten, i långpannan. Man kan bre ut den lite ojämnt med lite marängtoppar här och där.

12. Strö på mandelspån, är du allergisk så utesluter du mandeln.

13. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Känn av med en tårtsticka i sockerkaksbotten. Den ska vara torr.

13. Låt tårtbotten svalna av.

14. Vänd den på ett bakplåtspapper och ta bort bakplåtspapperet som vart i botten. Vänd tillbaka tårtbotten med marängen uppåt och dela på tårtan.

15. Montering: Lägg över den ena delen på en tårtbricka eller en vanlig bricka, med marängen uppåt. Vispa vispgrädden fluffig och spritsa eller bred ut den över tårtbotten.

16. Strö över färska bär eller frukt, av det du önskar, över grädden.

17. Lägg på den andra tårtbotten, med marängen uppåt, och garnera med till exempel spritsad grädde och bär eller frukt.

Pinocchiotårta recept i långpanna (2)

Pinocchiotårta: En enkel marängtårta med recept i långpanna

Det här är en marängtårta som är väldigt enkel att göra, och den blir saftigt god, allra helst dagen efter. Med en sockerkaksbotten, toppad med maräng, fylld med vispad grädde och en massa bär eller frukt, kommer denna tårta gå hem på ett kalas eller tillställning, med alla dess smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.