Limemousse: Fräsch och god smak - Allt om Bakning

Limemousse: Fräsch och god smak

Limemousse – en frisk smak som fyllning

Denna mousse är absolut en av mina favorit mousser, en smak jag nog aldrig tröttnar på. Det här är en mousse som du lätt kan använda som fyllning till tårtor likväl som till dessert. Varpå fyllningen har en frisk och syrlig smak, som gör att tårtan blir väldigt fräsch.

Man kan samtidigt använda denna fyllning tillsammans med en söt fyllning, som till exempel Jordgubbsmousse eller varför inte Vit chokladmousse. Syrliga fyllningar gifter sig med söta fyllningar. Lime är ju samtidigt en bra källa till att få i sig C – vitamin.

Frukten har dock emellertid en syrligare smak, samt innehar en högre halt av socker, i motsats till citronerna. Emellertid så innehar Lime en mer exotisk arom till skillnad från citron.

Gelatin – andra vegetariska alternativ

Gelatin är ett animaliskt protein som tillverkas av gris. Är man nu vegetarian så finns det andra alternativ till gelatin. Dels finns det nått som heter Agar-agar, samt Vegegel, där båda produkterna utvinns från bland annat rödalger.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst 5 minuter, detta dels för att gelatinet inte ska klumpa sig i moussen.

Rumstempererade ingredienser

En annan viktig del att ha i åtanke, är dock att man låter limesaften med den nersmälta gelatinet, svalna av. Samt att man ser till att ingredienserna man ska använda sig av, är rumstempererade. Så inte det avsmalnande gelatinet skär sig med en kall ingrediens, och på så sätt skapar klumpar.

Limemousse

Limemousse recept

Räcker till 2 lager fyllning i tårta

1 dl saft från ca 4 st limefrukter
2-3 gelatinblad
2 dl crème fraiche
4 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt
1 ½ dl socker
2 tsk zest från limefrukt

Gör så här: 

1  Låt gelatinbladen vara i kallt vatten i ca 5 minuter.
2  Värm upp limesaften i en kastrull.
3  Lägg i gelatinbladen i den uppvärmda limen och smält dem samman.
4  Ställ limesaften åt sidan och låt svalna av.
5  I en bunke vispar du grädden fluffig.
6  I en annan bunke vispar du med elvisp på låg hastighet eller med en handvisp, crème fraiche, matlagningsyoghurt och socker. Vispa fram till allt socker löst upp sig.
7  Tillsätt den rivna zesten från limen, och blanda.
8  Blanda ner den avsvalnande limesaften.
9  Vänd ner den uppvispade grädden, med en slickepott, och se till att allt blandats väl.
10  Häll i skålar, formar, mousse ring, som tårtfyllning.
11  Ställ in i kylen i minst 2 timmar framåt.

En gudomligt god Limemousse, som lätt kan komma att bli en favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *