Knäckig Rabarberpaj med Äpplen - Allt om Bakning

Knäckig Rabarberpaj med Äpplen

Knäckig rabarberpaj med havregryn

Rabarber och äpplen är två fruktiga favoriter, som passar perfekt tillsammans i en knäckig rabarberpaj med äpplen och med den där lilla touchen av kardemumma. Denna smakrika kombination av syrliga rabarber och söta äpplen ger en fantastisk smakupplevelse som kommer att förtrolla dina smaklökar. Eller varför inte testa en smulpaj med rabarber eller med äpplen.

Knäckig Rabarberpaj med Äpplen

Kan jag använda Fryst Rabarber istället för Färsk?

Om man inte har tillgång till färska rabarber så går det alldeles utmärkt att använda sig utav frysta rabarber. Man kan även använda de frysta rabarberna direkt i pajformen utan att tina dem. Men om man låter de tinas först så se till att överflödig vätska hälls bort innan man tillsätter dem i pajformen.

Knäckig Rabarberpaj med Äpplen

Knäckig Rabarberpaj med Äpplen Recept

Pajskal

150 gram brynt smör
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning

200 gram rabarber (skalade och hackade)
200 gram äpplen (skalade och hackade)
1 msk maizena
1 tsk stött kardemumma

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Smörj en pajform med rumstempererat smör.

3. Fyllningen: Gör fyllningen genom att skala och hacka både rabarber och äpplen i mindre bitar. Blanda runt rabarbern och äppelbitarna med maizena. Strö ut bitarna i den smorda formen. Stöt hel kardemumma i mortel, för att få fram mer smak. Strö den stötta kardemumman över rabarber och äppelbitarna.

4. Pajskal: Bryn smöret i en kastrull, tills det blivit brunaktigt. Tag av kastrullen från plattan och tillsätt sirapen, grädden och strösockret och blanda runt.

5. I en annan bunke blandar du samman havregryn, vetemjöl och bakpulver. Häll sedan denna blandning i smörblandningen och blanda väl.

6. Fördela pajdegen över rabarberna och äpplena, täck så det blir ett jämt lager.

7. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter, den ska få en gyllenbrun färg.

Knäckig Rabarberpaj med Äpplen

Lättbakad Knäckig Rabarberpaj med Äpplen

Sammanfattningsvis så personligen så älskar jag knäckig paj med brynt smör, och i det här receptet en rabarberpaj med äpplen och med den där touchen av kardemumma. Paj kan man i stort sett äta när som på året, dock är rabarber en säsongfrukt, såvida man inte fryser in. Tycker man inte om kryddan kardemumma, då tar man bara bort den ur receptet. Pajen kan serveras med allt från glass och grädde till vaniljsås.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *