Fluffigt Brytbröd - Recept med Vallmofrön - Allt om Bakning

Fluffigt Brytbröd – Recept med Vallmofrön

Mjukt och Fluffigt Brytbröd

Brytbröd är ett bröd man lätt kan använda till fest, eller en midsommar picknick med mera, här är ett recept där brytbrödet blir fluffigt och mjukt med vallmofrön. Ett bröd som är enkelt att ta med sig på picknick, man behöver ingen kniv utan man bryter bara av en brödbit.

Det är inte bara praktiskt utan man kan forma brödet väldigt vackert och få en fin utsmyckning till festmåltiden. Det här brödet går relativt snabbt att göra och kräver ingen speciellt lång jästid, om du låter det jäsa på en varm plats. Vill du inte ha ett brytbröd, så kan man bara göra små frallor. I brytbröd kan man även ha en rad olika brödkryddor, för att få lite mer smak.

Fluffigt Brytbröd Recept med Vallmofrön

Brytbröd med Vallmofrön Recept

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
½ dl olja eller smält smör/margarin
11-12 dl vetemjöl
1 tsk salt

Garnering

Uppvispat ägg
Vallmofrön

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke, häll därefter på med kallt vatten och lös upp jästen.

2. Tillsätt oljan eller det smälta margarinet/smöret, och vetemjölet. Arbeta ihop till en deg, och använd med fördel en köksassistent med degkrok. Har du ingen degkrok så kan du använda degrullen. Arbeta degen tills du kan göra ett glutentest. Dvs. ta lite mjöl mellan fingrarna då degen kan vara lite kladdig, ta en bit deg och dra isär med fingrarna, om du får en genomskinlig hinna så är degen klar, går den däremot av så kör lite till.

3. På slutet så tillsätter du saltet, och kör några minuter till. Saltet stabiliserar upp degen. Salt tar upp vätska så ha inte i saltet i början, då kan vätskan i brödet minska och det blir torrare.

4. Lägg lite mjöl på bakbordet och ös upp degen. Dela degen i 17-18 bitar. Vill du ha exakt lika stora bitar så väger du först hela degen, sen delar du det måttet med 17 eller 18. Då får du hur många gram varje degbit ska väga.

5. Rundriv varje degbit, dvs. rulla varje degbit så att de blir runda och fina.

6. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och placera ut de runda degbollarna, som du vill ha dem, kanske som en blomma. Lägg dem tätt intill varandra men låt det vara 1 cm mellan dem så att de har plats att jäsa. De kommer därefter att jäsa ihop.

7. Låt jäsa på ett varmt ställe, med bakhandduk över sig i cirka 1 – 1 ½ timme. Jäsningstiden är lite beroende på hur varmt stället är där brödet jäser.

8. Under tiden brödet jäser, sätt ugnen på 225° C.

9. Pensla det jästa brödet, försiktigt med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

10. Grädda mitt i ugnen i cirka 18 – 20 minuter.

11. Låt svalna av på galler med bakhandduk över sig.

Fluffigt Brytbröd Recept med Vallmofrön

Brytbröd till vardags eller fest

Sammanfattningsvis så är det här ett recept på brytbröd, som är enkelt att göra, tar inte lång tid och jäsa, och dessutom blir fluffigt och mjukt med vallmofrön ovanpå. Ett enkelt och gott bröd som kan användas till fest, picknick och högtider som jul, påsk och midsommar men även till vardags. Man bara bryter av en bit bröd och njuter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *