Ciabatta: Fakta och Tips - Allt om Bakning

Ciabatta: Fakta och Tips

Ciabatta är en typ av italienskt bröd som kännetecknas av sin avlånga form och stora, oregelbundna hål. Det tillverkas av vetemjöl, vatten, jäst och salt, och ibland tillsätts även olivolja till degen. Namnet ”ciabatta” betyder ”toffel” på italienska, vilket syftar på brödets form. Ciabatta skapades först i början av 1980-talet i regionen Veneto i Italien som ett svar på det franska brödets popularitet.

Ciabatta fakta

Ciabattabrödet bakas vanligen i stora toffelformade bröd och kan skivas och serveras med en mängd olika pålägg, t.ex. olivolja, ost eller chark. Det är en typ av rustikt bröd som har en krispig skorpa och en luftig, tuggig insida. Det anses vara ett mångsidigt bröd, det kan ätas ensamt eller doppas i olivolja och balsamvinäger.

Ciabatta  är vanligt i hela världen och är vanligtvis använt i olika typer av sandwichar och som ett tillbehör till pasta- och sopprätter. Det är vanligt att det äts i Italien och andra länder med en stark italiensk matkultur, som till exempel USA, Storbritannien, Australien och Kanada.  Det serveras många gånger som förrätt eller som en sida till en huvudrätt i restauranger, och det är också vanligt att det säljs i färskt tillstånd i bagerier och livsmedelsaffärer.

ciabatta fakta

Här är några tips för att göra Ciabattabröd:

 • Använd ett proteinrikt mjöl, till exempel brödmjöl eller allmängods mjöl med en proteinhalt på minst 12 %. Detta hjälper till att utveckla gluten i degen, vilket är nödvändigt för de stora, oregelbundna hålen som är karakteristiska för ciabatta.
 • Tillsätt en generös mängd vatten till degen, så mycket som 80 % av den totala mjölvikten, detta gör degen fuktig och lättare att hantera.
 • Använd en långsam jäsningsmetod, till exempel kall jäsning eller jäsning över natten, för att utveckla brödets smak. Detta hjälper också till att skapa de stora, oregelbundna hålen som är karakteristiska för ciabatta.
 • Var försiktig när du formar degen. Ciabattadegen är vanligtvis ganska våt och klibbig, så det är viktigt att vara försiktig när du formar den för att undvika att degen blir urblåst.
 • Använd en ångande ugn för att få en krispig skorpa. Du kan hälla lite vatten i botten av ugnen eller ställa en plåt med vatten för att skapa ånga medan brödet gräddas.
 • Övning och tålamod är nyckeln. Som med all brödbakning krävs det övning och tålamod för att göra en perfekt ciabatta. Låt dig inte nedslås om ditt första försök inte blir så bra som du hoppas, utan fortsätt bara att experimentera och justera din teknik tills du uppnår det önskade resultatet.
 • I Italien är skinka och ost, till exempel mozzarella och prosciutto, en vanlig fyllning. Detta skapar en balans mellan salt och sött, samtidigt som osten smälter och blandar sig med skinkans smak.
 • En annan populär fyllning i Italien är kalla rätter som tonfisk eller kyckling, ofta blandat med majonnäs, grönsaker och kryddor. Dessa fyllningar ger ciabatta en krämig och smakrik konsistens.
 • I USA och andra delar av världen finns det också många varianter av ciabatta fyllda med exempelvis köttfärs, grönsaker och ost, eller med vegetariska alternativ som avokado och fetaost.
 • Marinerade grönsaker som paprika, aubergine, champinjoner, oliver och vitlök. Denna fyllning ger ciabatta en härlig smak och färg.
 • Eller en söt fyllning som Nutella eller marmelad, detta ger en annorlunda twist till det traditionella italienska brödet.

Ciabatta – Ett gott italienskt bröd

För att lyckas med att baka en bra ciabatta krävs det lite erfarenhet och tid, men med rätt ingredienser och tekniker kan det vara enkelt att få det att lyckas.

 • Först och främst är det viktigt att använda rätt ingredienser. Det är viktigt att använda en bra kvalitet på vetemjölet, och det är även bra att använda durummjöl, för att få den rätta konsistensen. En annan viktig ingrediens är jäst, och det är bra att använda en naturlig jäst för att få den rätta smaken.
 • När ingredienserna är förberedda är det viktigt att följa ett bra recept. Det är bra att låta degen jäsa länge, minst 12-18 timmar för att få den rätta smaken och konsistensen. Det är även viktigt att hantera degen försiktigt för att inte slå ut luften.
 • Innan degen ska bakas är det viktigt att forma den rätt. Ciabatta ska ha en lång och smal form, och det är viktigt att inte trycka ner degen för mycket för att behålla den luftiga konsistensen.

Ciabatta fyllning

Du kan ju som du ser fylla din Ciabatta med lite vad du själv gillar. Olika fyllningar är populära i olika delar av världen. Det är spännande och du kan fylla din smörgås med massa olika fyllningar:

 • Mozarella
 • Tomater, gurka eller andra grönsaker
 • Sallad
 • Avocado
 • Chokladfyllning
 • parmaskinka
 • Olika ostar

Så, för att sammanfatta Ciabatta:

För att lyckas med att baka en bra ciabatta är det viktigt att använda rätt ingredienser, följa ett bra recept, låta degen jäsa länge och hantera degen försiktigt, och forma den rätt innan bakning. Genom att följa dessa steg kan man lyckas med att baka en fantastisk ciabatta.

Nu vet du lite mer om Ciabatta. Vart det kommer ifrån och vart det äts mest. I Sverige är det populärt på caféer och i brödbutiker. Gott och det går att göra så snygga goda mackor med en bra ciabatta. prova gärna detta goda bröd och baka gärna själv hemma som sagt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *