Saftiga Rågsiktskakor med Anis och Fänkål - Allt om Bakning

Saftiga Rågsiktskakor med Anis och Fänkål

Enkla och Goda Rågsiktskakor

Saftiga rågsiktskakor har en lång historia i den svenska matkulturen, den klassiska är utan anis och fänkål. Men med lite kryddor som anis och fänkålsfrö så blir det lite mera smak i självaste brödet. Både anis och fänkål har smaker som liknar lakrits. Välj med fördel hel krydda, som du sedan mortlar, för att få fram mycket mer av smakerna. En enkel brödkaka att baka med goda smaker, som gärna kan få förgylla en frukost med massa pålägg på. Ett annat enkelt bröd att baka är frukostfrallor.

Saftiga Rågsiktskakor med Anis och Fänkål

Varför naggar man brödkakan?

Innan jäsningen så naggar man brödkakan med en gaffel eller en brödnagg. Detta görs för att motverka att det bildas blåsor i brödet. När man naggar brödet så bildas små hål, varav gasen kan sippra ut igenom under gräddningen. Om brödet inte naggas så kan man då istället få ett bröd som är ojämnt gräddad och bubblig.

Rågsiktskakor Recept

50 gram jäst
  5 dl mjölk
2 msk ljus sirap
1 ½ msk hel anis
1 ½ msk hel fänkålsfrö
13 – 14 dl rågsikt
75 gram rumstempererat smör
1 ½ tsk salt

Gör så här:

1. Mortla anisen och fänkålsfröna, på så sätt får du fram mer smak från kryddorna.

2. Smula sönder jästen i en köksassistent.

3. Värm mjölken i en kastrull tills den når 37°C.

4. Häll mjölken över den söndersmulade jästen och rör om tills jästen löst upp sig.

5. Tillsätt sirapen och de mortlade kryddorna.

6. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Blanda till en deg i cirka 5 minuter, använd med fördel en degkrok, för att få in bra med luft.

7. Tillsätt rumstempererat smör, och kör med maskin tills du kan göra ett glutentest som håller. Du ska kunna dra isär degen och få en tunn hinna, då är degen klar.

8. Tillsätt saltet och kör 2 minuter till.

9. Ta upp degen på bakbordet och vik in kanterna under degen så att den blir rund. Strö lite rågsiktsmjöl på bordet och lägg degen där för att jäsa, med bakhandduk över sig, i cirka 45 minuter.

10. Dela degen i 4 delar, om du vill ha lika stora brödkakor så väger du degen och delar det med 4, då får du hur mycket varje brödkaka ska väga.

11. Rundriv varje degbit, dvs gör varje degbit till en rund boll.

12. Platta till den runda bollen eller använd dig utav en kavel och kavla ut till en rund brödkaka med cirka 17-20 cm i diameter.

13. Lägg rågsiktskakorna på en plåt med bakplåtspapper, det får plats 2 rågsiktskakor på varje plåt.

14. Nagga brödet med en gaffel och låt jäsa under bakhandduk, i cirka 1 timme. Jäs med fördel på ett varmt ställe, har du det på ett kallare ställe så kan det behöva jäsa lite längre.

15. Sätt ugnen på 225°C.

16. Grädda mitt i ugnen i cirka 12-14 minuter.

17. Låt rågsiktskakorna svalna av på ett galler.

Saftiga Rågsiktskakor med Anis och Fänkål

Ett gott Recept på Brödkakor

Det här receptet på saftiga rågsiktskakor, ger ett bröd med massa goda smaker från kryddorna anis och fänkål. Här blir brödskorpan lite mörk med en lätt touch  av krispighet. Ett bröd som du kan använda med vilka kryddor du vill. Ett gott bröd till frukost eller som mellanmål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *