Hönökakor - Godast Hönökaka Recept med Rågsikt - Allt om Bakning

Hönökakor – Godast Hönökaka Recept med Rågsikt

Hönökakor med recept på rågsikt, ett bröd med godast smak. Det är ett tunt, ljust bröd som avbakas så att det enbart får färg. Det här brödet går hem bland både stora och små, enkelt att ta med ut som matsäck eller göra smörgåstårta av, eller bara avnjuta till en god frukost och kvällsmat. Vill du göra ett enkelt bröd så har du ett här.

Hönökaka Recept

Hönökakan har under många år varit populär runt om i hela Sverige och äts varje dag till frukost och kvällsmat runt om i landet. Här nedan skall du få lära dig ett enkelt och mycket gott recept på Hönökaka, som du kan baka hemma på ett enkelt sätt. Här nedan hittar du ett bra och gott recept på detta klassiska bröd.

Hönökakor godast recept med rågsikt

Varifrån kommer Hönökaka?

Hönökakan är ett bröd som har många år på nacken, ett bröd som från början kommer från Bohuslän. Original brödet framtogs av Åkes äkta Hönökakor år 1934, ett familjeföretag som va bosatta på Hönö, som är en av de största öarna i Göteborgs skärgård. Snacka om klassiskt gott Bohuslänskt bröd!

Hönökakor godast recept med rågsikt

Nagga brödet innan avbakning

Efter att man kavlat ut brödkakorna och lagt dem på plåt, så bör de naggas med en gaffel/brödnagg om man inte använt sig utav en bra kruskavel. Så varför bör vi nagga kakan innan den avbakas? Jo för att under jäsningsprocessen så bildas det gaser i degen, och genom att man då naggat kakan så stiger gaserna upp genom dessa hål. Om man då inte naggar kakorna så kommer brödet att få en ojämn yta och blir då ojämnt gräddad.

Hönökakor godast recept med rågsikt

Recept Hönökaka Rågsikt

  50 gram jäst
  6 dl mjölk
  1 dl ljus sirap
  100 gram rumstempererat smör
  6 dl rågsikt
  12 dl vetemjöl
  2 tsk salt

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en köksassistent.

2. Värm mjölken till cirka 37° C, häll mjölken sedan över jästen och lös upp jästen helt.

3. Tillsätt sirap, rumstempererat smör, rågsikt och vetemjöl. Tillsätt mjölet lite i taget. Kör i köksassistent med degkrok, gör ett glutentest för att se om degen är klar. Ta lite deg mellan fingrarna och dra isär, om du då får degen tunn och genomskinlig så är glutentestet bra, går degen däremot av på en gång bör du köra lite till i maskinen.

4. När glutentestet ser bra ut, tillsätt saltet, och kör ytterligare några minuter.

5. Lägg upp degen på bakbordet och vik in kanterna under den så att det blir som en kudde eller boll. Låt degen spänna av cirka 20 minuter.

6. Dela degen i åtta delar och rundriv sedan degen, det vill säga rulla varje degklump till en boll. På detta sätt så får man en jämn spänning i degen, och inkråmet blir tättare.

7. Kavla ut varje deg till runda kakor, cirka 25 cm i diameter, med en vanlig kavel. Kavla det sista varvet med en kruskavel. Om du inte har någon kruskavel så kan du nagga brödkakan med en gaffel.

8. Låt jäsa till dubbel storlek på en plåt med bakplåtspapper, vid en varm plats. Jästiden varierar beroende på temperaturen där man jäser dem.

9. Sätt ugnen på 250° C

10. Grädda mitt i ugnen, i 5 – 7 minuter.

11. Lägg brödkakorna på galler för att svalna av, under en bakduk.

12. Dela på brödkakorna på hälften.

Hönökaka – Ett ljust bröd med goda smaker

Det här är absolut de godast recept på hönökakor, med en del rågsikt. Ett väldigt gott bröd även fast man inte använder sig utav några kryddor. Det är ett enkelt bröd att göra och går med fördel att frysa in, bara att ta upp en kaka när man behöver och vill äta gott bröd! Prova att baka Hönökaka själv och njut av detta goda och klassiska Hönö bröd. Du väljer själv om du vill göra små hönökakor eller lite större kakor. I detta receptet är kakorna ca 25 cm i diameter. Ett annat gott bröd med rågsikt är rågsiktskakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *