Saffransglass: med frisk smak av citron - Allt om Bakning

Saffransglass: med frisk smak av citron

Recept med julens smaker – Saffransglass

Att göra egen hemgjord glass, är inte svårt och smaken blir dessutom mycket godare. Man kan liksom välja de smaker man själv älskar att äta. I denna glass har jag valt att använda mig av saffran, då julen snart är här, samt citron för att få den där fräscha och syrliga touchen. Citron är dessutom en hälsosam vitaminbomb, och passar utmärkt till en rad olika bakverk. I det här receptet har jag valt att använda mig av kondenserad mjölk. Det gör att receptet blir enkelt att göra samt att det minskar risken att iskristaller bildas under frysningen, samt att glassen blir krämig och god.

saffransglass med citron

Hur gör man saffransglass utan glassmaskin?

Att göra sin egna glass utan glassmaskin, är inga problem.  Med en glassmaskin får man en krämig glass utan iskristaller. Men man kan även få till resultatet rätt bra utan glassmaskin. Jag har använt mig av kondenserad mjölk, som finns på burk att köpa. Den här ingrediensen gör att du kan frysa din glass och få så lite iskristaller som möjligt. Det som gäller är att efter du gjort glassen, hällt den på burk och satt i frysen, måste röra i glassen minst en gång i halvtimmen, i minst två timmar. Så länge glassen är krämig, rör om. Detta görs för att minska risken för att få iskristaller. Om man fått mycket iskristaller så kommer det bli knastrigt isigt när man äter glassen.

Saffrans glass

♥  1½ påse saffran
  2 tsk socker
  saften från 1 citron
  1 burk kondenserad mjölk
  5 dl vispgrädde

Gör så här:

1.  Krossa saffranet tillsammans med sockret i en mortel. Tillsätt 2 msk av grädden och sjud upp i mikron.  Detta för att smakerna ska komma fram. Låt svalna av.
2. Vispa grädden i en bunke lätt.
3. Tillsätt kondenserad mjölk i grädden och vispa tills den tjocknat.
4. Rör ner saffransblandningen och citronsaften.
5. Häll i burk med lock och ställ i frysen.
6. Rör om minst en gång i halvtimmen under minst två timmars tid, detta för att minimera risken för bildning av iskristaller.
7. Låt stå i frysen till glassen är klar, allt från 3 timmar och uppåt.

Saffransglass med frisk smak av citron

Saffransglass med citron: Kan göras enkelt

Så kontentan av det hela när det gäller att göra saffransglass med citron, är att den lite tunga kryddan lätt får ett snabbt lyft av smaken citron och blir fräsch och frisk. Och vill man ha så lite iskristaller som möjligt är detta alternativet ett bra sätt. Samt att man lär röra ofta i glassen i frysen, tills den stelnat av. En toppen glass till jul med de rätta smakerna för julkänsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *