Mjuk pepparkaka med lingon och cream cheesefrosting - Allt om Bakning

Mjuk pepparkaka med lingon och cream cheesefrosting

Mjuk pepparkaka: Saftig och hållbar med både lingon och citron

Vad passar inte bättre när julen nu snart närmar sig, att baka en saftig mjuk pepparkaka med lingon. Som är toppad med cream cheesefrosting, vars har en frisk smak av citron som lätt bryter av kryddorna i kakan. Lingorna används bäst frysta och tillämpas sist innan kakan ska in i ugnen. Skulle man använda dem rumstempererade, så kan det komma att bildas lite för mycket vätska i kakan och den kan lätt bli för blöt.

mjuk pepparkaka med lingon och cream cheesefrosting

Mjuk pepparkaka

♥  260 gram mjöl
♥  1 tsk bikarbonat
♥  1/2 tsk bakpulver
♥  1/2 tsk salt
♥  1 1/2 tsk mald kanel
♥  1 1/2 tsk mald ingefära
♥  1/4 tsk mald kryddnejlika
♥  Zest av 1 citron
♥  1 msk riven färsk ingefära
♥  113 gram osaltat smör (rumstempererad)
♥  2 dl farinsocker
♥  ½ dl socker
♥  2 ägg (rumstempererad)
♥  1 ¼ dl sirap
♥  2 ¾ dl mjölk (rumstempererad)
♥  1 ½ dl lingon (frysta)

Cream cheese frosting med citron

 100 gram smör (rumstempererad)
  1 ¼ dl florsocker
  1 ¼ tsk vaniljsocker
  200 gram philadelphiaost
  1 tsk pressad citronsaft

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader

2. Klä en form (cirka 20 x 30) med bakplåtspapper, eller smörj och bröa den.

3. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel, ingefära, kryddnejlika, citronzest och den rivna ingefäran i en skål.

4. I annan skål vispar man med elvisp eller i assistent, rumstempererat smör och socker, farinsocker, tills det blivit fluffigt.

5. Tillsätt äggen, ha i ett i taget, vispa ordentligt efter varje ägg.

6. Tillsätt sirapen och vispa tills det blandats.

7. Tillsätt de torra ingredienserna och mjölken växelvis. Vispa lätt, bara tills det blandats sig.

8. Vänd ner de frysta lingonen i smeten.

9. Häll smeten i den förberedda formen.

10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter.

11. Låt svalna helt.

12. Cream cheese frosting med citron: Vispa samman rumstempererat smör, florsocker och vaniljsocker, tills det blivit en krämig smet.

13. Tillsätt philadelphiaosten och citronsaften och blanda samman till en slät och krämig frosting.

14. Bred på eller spritsa frostingen på den avsvalnande mjuka pepparkakan.

15. Garnera med lingon, om så önskas.

Sammanfattningsvis

Denna mjuka pepparkaka med alla dess julens kryddor, blir både saftig och god. Här tillför lingonen och citronzesten i kakan en syrlighet mot kryddorna. Kakan toppas av en frosting med philadelphiaost och citron som gör hela den mjuka pepparkakan väldigt frisk i smaken. Hållbarheten är god och den håller sig flera dagar i rumstemperatur. Man får komma ihåg att lägga något över så den inte ligger öppen. Den serveras lätt som den är eller varför inte med en klick lemoncurd. En given kaka att servera runt jul.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *