Rabarberkaka i långpanna: recept med kardemumma
Ett recept på en saftig rabarberkaka i långpanna med kardemumma. Kakan blir otroligt saftig och får en härligt syrligt inslag av rabarbern, med kardemumma som krydda. Och då inte malen kardemumma, utan välj hela kardemummakärnor, som du sedan mortlar själv. På så sätt får du fram de bästa smakerna från kardemumman. Det här är ett av mina favorit recept som jag gjort, en kaka där man lätt kan ta en bit till. Ett annat favorit recept jag gjort är hallonkaka, syrligt god.
Enkel rabarberkaka i långpanna
I det här receptet så har jag valt att använda mig utav en mindre långpanna (25 cm × 35 cm), om du däremot använder dig utav en normalstor långpanna, så gör du receptet dubbel. Kakan är enkel att göra, inga svårigheter alls och går relativt fort också.
Rabarberkaka med Kardemumma Recept
♥ 150 gram rumstempererat smör
♥ 2 dl strösocker
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 1 krm salt
♥ 1 msk hela kardemummakärnor
♥ 3 ägg
♥ 1 tsk bakpulver
♥ 3 dl vetemjöl
♥ ½ dl mjölk
Fyllning
♥ 300 gram rabarber
♥ 2 msk strösocker
♥ 3 msk potatismjöl
Garnering
♥ 2 msk strösocker
♥ ½ msk hela kardemummakärnor
♥ 30 gram smält smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200° C.
2. Klä en mindre långpanna ( 25 cm × 35 cm ), med bakplåtspapper.
3. Mortla hela kardemummakärnorna i en mortel.
4. Vispa med elvisp, rumstempererat smör, strösocker, vaniljsocker, salt och mortlade kardemummakärnor, tills det blivit en krämig smet.
5. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa så varje ägg går in i smeten innan nästa ägg åker i.
6. Blanda samman vetemjöl och bakpulver, och sikta ner mjölblandningen i smeten.
7. Tillsätt mjölken, och blanda om tills det blivit en slät smet.
8. Bred ut smeten, jämt fördelat i långpannan.
9. Fyllning: Skala rabarberna och skär dem i mindre bitar. Blanda samman i en skål, rabarber bitarna, strösockret och potatismjölet.
10. Fördela rabarber bitarna över smeten i långpannan och tryck ner dem i smeten.
11. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter.
12. Smält lite smör, i mikron eller kastrull. Pensla smöret över hela kakan. Strö därefter över strösocker som blandats med mortlade kardemummakärnor.
13. Skär kakan i bitar, när den svalnat av. Servera med vaniljkräm eller vaniljglass, eller ät den som den är.
Saftig rabarberkaka
Det här är ett recept som passar utmärkt att göra till långpanna, en saftig rabarberkaka med kardemumma i långpanna. Där smakerna blir syrliga mot den lite mera kryddiga och sötaktiga kardemumman. En annan långpannekaka att rekommendera är silviakakan. Men är du ett fan av kardemumma och rabarber, så är det här en kaka för dig. Eller varför inte en vaniljmuffins med rabarber.