Saftiga vaniljmuffins med rabarber
Dessa vaniljmuffins blir saftiga och goda med smaker av sommarens rabarber. Vaniljmuffins är ju alltid goda, men med syrlig rabarber blir smakerna perfekta. Söt vanilj mot den syrliga rabarbern gifter sig perfekt.
Rabarber
Rabarber har en frisk och syrlig smak, som passar att använda till mycket. Rabarbern innehåller dock oxalsyra, som i för stor mängd kan vara giftigt. Bladen skall inte ätas. Har man en förmåga att få njursten så ska man hålla sig borta från att äta rabarber. Annars så används rabarber till bland annat:
- Rabarberkräm
- Rabarbermarmelad
- Rabarberpaj
- Rabarberkaka i långpanna – med kardemumma
- Rabarberkaka
- Rabarberkompott
- Rabarbermuffins
Muffinsplåt eller muffinsform?
I det här receptet så har jag valt att använda mig utav en muffinsplåt med muffinsformar i, för att då få en muffins som reser sig rakt upp och inte faller pladask åt sidorna.
Så måste man ha muffinsformar i muffinsplåt?
Nej det behöver man absolut inte ha. Oftast så har muffinsplåtarna en non-stick beläggning som gör att muffinsen inte fastnar. Skulle dem nu inte ha det, eller att man vill vara på den säkra sidan så kan man smörja formen med lite smör innan man tillsätter smeten.
Muffinsformar
Om man nu inte har en muffinsplåt så kan man använda sig utav enbart muffinsformar, om muffinsformarna är stabila. Om formarna inte är stabila så kommer smeten lätt att rinna över åt nått håll och man får mer en platt muffins än en hög muffins. Så om muffinsformen är vek, sätt den i en muffinsplåt.
Vaniljmuffins med rabarber recept
♥ 120 gram rumstempererat smör
♥ 2 stora ägg
♥ 1 ½ tsk vaniljsocker
♥ 1 ¼ dl mjölk
♥ 2 ½ dl vetemjöl
♥ 2 ¼ dl strösocker
♥ 1 ½ tsk bakpulver
♥ ¼ tsk salt
Fyllning
♥ 140 gram rabarber
♥ 1 msk potatismjöl
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180° C.
2. Skala av det yttersta skalet från rabarbern, och skär den i små bitar.
3. Vispa med elvisp, samman i en skål rumstempererat smör och vaniljsocker.
4. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills det blir en jämn smet.
5. Tillsätt mjölken och vispa samman.
6. Blanda samman i en skål, vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt.
7. Sikta ner mjölblandningen och vispa samman med elvisp, på medelhastighet i 30-60 sekunder.
8. Sätt 12 muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3.
9. Blanda samman i en skål, rabarberbitar och potatismjöl.
10. Tryck ner rabarberfyllning i varje muffinsform.
11. Grädda mitt i ugnen, cirka 30 – 35 minuter.
12. Låt svalna av på galler.
Muffins med rabarber – en fräsch och syrlig muffins
Saftiga vaniljmuffins med smaker av sommarens friska rabarber, ger en otroligt fräsch och frisk smak. Jag älskar när den kraftiga syrliga friskheten möter söta smaker, precis som det blir i denna rabarbermuffins. En underbart god muffins att avnjuta.