Köksvåg: Den förändrar din bakning till det bättre - Allt om Bakning

Köksvåg: Den förändrar din bakning till det bättre

Om du är i början av din bakresa – eller till och med om du befinner dig någonstans i mitten – har du förmodligen börjat märka att många receptförfattare förespråkar att man ska mäta ingredienser med hjälp av en digital köksvåg. Professionella konditorer har mätt sina ingredienser efter vikt i alla tider. 

5+ anledningar att använda en köksvåg när du bakar

När det gäller bakning får du de bästa och mest konsekventa resultaten om du använder en köksvåg. (Mätskålar kan fortfarande vara användbara – du behöver inte slänga dina i papperskorgen!) Men om du verkligen vill förbättra din bakning är det ett av de bästa sätten att lära dig använda en köksvåg.

Jag var motståndare till att använda en köksvåg när jag först började baka mycket. Det gjorde mig nervös att jag skulle behöva räkna mycket och jag var orolig för att det skulle göra bakningen mindre rolig. Jag kände mig mer bekväm med mina mätkoppar. Men när jag väl började använda en köksvåg … fanns det ingen återvändo. Om något har bakning blivit ännu roligare sedan jag bytte, eftersom jag har mycket större förtroende för att mina bakverk kommer att bli rätt!

Läs mer om fördelar att baka bröd hemma

Så om du är orolig för att ta steget till att baka med en köksvåg och inte vet var du ska börja, så får du veta varför det är värt det. Och om du vill veta vilka köksvågar jag rekommenderar och hur du väljer rätt våg för dig, scrolla till botten!

basta koksvag

Varför bör du använda en köksvåg?

1. Du får bättre resultat när du följer recept – Speciellt vid bakning

Det här är den främsta anledningen till att använda en köksvåg. Beroende på hur tätt du packar in mjölet i en mätbägare med 1 kopp kan du ha 120 gram mjöl eller 170 gram mjöl, vilket är en STOR skillnad! När du följer recept som mäter efter vikt vet du att du använder exakt samma mått som den person som utvecklade receptet.

Om du någonsin har bakat kakor med ett recept som mäter med volym (koppar) som inte spreds som de skulle, eller som var torra och sega i stället för tunna och krispiga, finns det en stor chans att du följde receptet på rätt sätt, men att du bara skrapade ingredienserna på olika sätt i dina mätkoppar. Om du övergår till att mäta efter vikt kan du lösa den inkonsekvensen.

Om någon berättar för mig att ett recept inte fungerade för dem är min första fråga oftast: ”Använde du en köksvåg?” För om inte… är det troligen det som är problemet!

Förutom att du mäter ingredienserna mer exakt får du också mer enhetliga bagels, tortillas och pitabröd om du använder en köksvåg för att dela upp degen i portioner i stället för att ta med ögonen.

2. Du förenklar matematiken runt din bakning med en köksvåg

Matematik för bakning är mycket, mycket, mycket, mycket enklare med en köksvåg. Att försöka skala upp eller ner recept som använder volymmått kan vara en mardröm. Vad händer när du delar ett recept på hälften och till slut behöver 1 och 2/7 koppar mjöl eller ⅗dels matsked? Det blir rörigt… snabbt.

Men när du mäter med vikt är det lätt att skala upp och ner! Fördubblar du? Enkelt. Halvera? Enkelt. Du kan till och med öka med mindre belopp, till exempel 5 %.

  • För att öka: Du multiplicerar bara ingrediensernas vikt i receptet med det belopp som du vill öka receptet med och lägger sedan till den siffran till den ursprungliga viktmätningen. Om du har ett recept som kräver 10 gram salt och du vill öka receptet med 5 % (,05) multiplicerar du 10 x 0,05 och får 0,5. Sedan adderar du dem tillsammans: 10 + 0,5 = 10,5 gram. Upprepa med alla ingredienser och du har lyckats öka receptet med 5 %. Du behöver inte använda mätkoppar i specialstorlek!
  • För att skala ner: Om du vill minska receptet med 5 % gör du samma multiplikation, men subtraherar sedan i stället för att lägga ihop siffrorna. En minskning med 5 % skulle alltså vara 9,5 gram salt.

(Och om det låter överväldigande, berätta för mig vad en ökning med 5 % av ¾ matsked är i teskedar. För det är matematik som jag inte vill göra).

platt koksvag

3. Du behöver inte olika mätkoppar för torra och flytande produkter om du mäter efter vikt

Om du mäter efter volym behöver du en uppsättning mätkoppar för flytande ingredienser och en annan uppsättning för torra ingredienser. När du använder en köksvåg för att mäta med vikt är allting bara… vikt. Du behöver inga särskilda mätkoppar för dina ingredienser. Du kan använda en skål eller en mätbägare eller en tallrik eller… vad som helst. Bokstavligen vad som helst.

4. Du kan köpa ingredienser i större kvantitet och dela upp dessa enkelt för framtiden

Även om köksvågar är särskilt användbara för att mäta bakningsingredienser kommer du definitivt att använda den till så mycket mer än så. När du gör ett carnitas-recept som kräver 4oo gram fläskskuldra men bara kan hitta ett 800 gramspaket i affären, kan du använda din köksvåg för att dela upp det i två 400 gramspaket och frysa in det ena för senare. Du kan också använda en köksvåg för att dela upp köttfärs, kyckling, kycklingbuljong och i stort sett allt annat som ska frysas in i lika stora portioner, vilket är mycket enklare med en köksvåg.

Du kan också använda en köksvåg för att se till att burkar och flaskor fylls jämnt när du gör hemlagad sylt, varm sås eller grillsås.

5. Det är lättare att köpa rätt mängd ingredienser när du tänker på vikt

Om ett recept kräver 1 kopp smält choklad… hur många chokladkakor behöver du köpa? Det är svårt att veta! Men om ett recept kräver 200 gram smält choklad är det enkelt. Du går till affären och tittar på vikten på chokladkakorna, vilket står tydligt skrivet på förpackningens framsida. Och kanske en extra som en godbit.

Varje livsmedel som säljs i livsmedelsbutiken har sin vikt skriven på förpackningen – vanligtvis i gram. Lätt som en plätt. Ingen mer gissning

6. Du får färre produkter att diska när du bakar

När du mäter med vikt kan du mäta dina ingredienser direkt i blandningsskålen. Du kan använda samma skopa eller sked för att mäta många olika ingredienser. Jag har en skopa i min mjölbehållare och använder den för att skopa mjöl direkt i min blandningsskål. Wham, bam, tack köksvåg för att du ger mig disktiden tillbaka.

7. Du kan använda recept från utlandet med en digital köksvåg

I USA använder dem det imperiala mätsystemet för vikter. Amerikanska kulinariska skolor, även de som undervisar i fransk matlagningsstil, använder det kejserliga mätsystemet, vilket innebär att recepten skrivs med ounces och pounds, pints, quarts och gallons. I Europa och många andra länder används det metriska systemet och recepten skrivs i gram, kilo, milliliter och liter.

De flesta digitala köksvågar har en knapp för att växla mellan det brittiska och metriska systemet. Så oavsett vilket mätsystem som används i ett recept kommer din köksvåg att kunna hantera det tillsammans med dig. Om du inte har en köksvåg är det många recept du inte kan göra! Det finns många saker som kan göra det som en mätbägare kan göra (skopa, hälla upp osv.). Det finns inte många andra saker som kan göra det som en köksvåg kan göra!

Välj den bästa köksvågen för dig och din bakning

Det finns många olika typer av köksvågar där ute. Här är vad jag rekommenderar att leta efter och vilka modeller jag gillar:

En upphöjd plattform: Det finns en miljon köksvågsmodeller där ute, men jag rekommenderar alltid att du skaffar en som har en upphöjd plattform. Den förhöjda plattformen hindrar det du väger från att täcka den digitala displayen, vilket är avgörande! Vissa köksvågar är helt platta på ovansidan vilket ser snyggt och glänsande ut, men det är en riktig plåga när din bröddeg hela tiden flyter över displayen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *