Vilka är fördelarna med en silikonspatel? - Allt om Bakning

Vilka är fördelarna med en silikonspatel?

En silikonspatel kombinerar flexibiliteten hos en traditionell gummispatel med de värmebeständiga egenskaperna hos en köksredskap i metall. Spatlar är särskilt användbara för att blanda ihop våta och torra ingredienser samt för att skrapa sidorna på blandningsskålar. Silikon är särskilt lämpat för dessa köksuppgifter på grund av sina släta kanter och sin robusthet.

Fördelar med silikonspatel

En uppenbar fördel med att använda en silikonspatel är värmebeständigheten. Även om silikon kan se ut som plast eller gummi har det en mycket hög smältpunkt. Silikonspatlar kan användas för att röra om i extremt heta blandningar eller ta bort mat direkt från stek- eller stekpannor. Oavsiktlig exponering för värme kan permanent skada köksredskap av gummi eller plast, men ett spatelhuvud av silikon blir inte ens knäckt eller skevt.

Silikonspatlar är diskmaskinsäkra

En annan fördel med en silikonspatel är säkerheten runt andra köksredskap. Till skillnad från metallspatlar skadar inte silikon Teflon® eller andra non-stick-beläggningar. En kastrull eller stekpanna av metall kan förstöras av en smältande spatel av gummi eller plast, men silikon bränns eller smälter inte vid normala matlagningstemperaturer. Silikon är också mjukt och följsamt, vilket innebär att det behåller sin ursprungliga form. Spatlar av metall kan bli skeva eller böjda med tiden, vilket gör dem mindre pålitliga när de används vid precisionsmatlagning.

silikon spatel

  • Silikonspatlar kommer inte att repa den non-stick beläggningen på kastruller och stekpannor.
  • Silikonspatlar säljs ofta i olika storlekar, så att kockar och bagare kan välja det redskap som bäst passar deras omedelbara behov. Silikonspatlar tål också diskmaskin och rostar eller missfärgas inte. Eftersom silikon är naturligt icke-stickande kommer det inte att överföra några obehagliga smaker till maten som det kommer i kontakt med.
  • Ibland är handtagen på andra typer av spatlar inte tillverkade av värmebeständiga material, så de kan oavsiktligt smälta och kontaminera maten. Handtagen till de flesta köksredskap i silikon är tillverkade av Lexan® – en specialplast som används för situationer med höga temperaturer. Silikonspatlar håller i flera år utan att förlora sin ursprungliga styrka eller form.

Silikonspatlar har blivit en vanlig köksredskap och finns i köksbutiker och i många nätbutiker.

Vanliga frågor om silikonspatlar

Silikonspatlar är bland de mest användbara verktygen i köket, särskilt vid bakning. Eftersom de är mjuka och flexibla kommer de inte att repa köksredskap utan hjälper dig att få bort mest mat från sidorna på skålar och stekpannor. De är också robusta och svåra att bryta sönder. Nedan finns några vanliga frågor om Procizion silikonspatlar:

Absorberar de lukter som vissa spatlar av plast eller trä gör?

Silikonspatlar har testats på en mängd olika livsmedel, lukter och smaker och det har visat sig att de inte absorberar några lukter eller smaker från maten. De är också fläckresistenta och är lika bra som nya efter tvätt.

Kan man använda dem för att blanda?

Om du blandar en särskilt tät mat kan du föredra att använda en stadig sked som är utformad för det ändamålet. För att blanda eller sprida lätta blandningar som t.ex. kakdeg fungerar dock silikonspatlar mycket bra.

Vad är det bästa sättet att tvätta dem?

Silikonspatlar tål diskmaskin och kan även tvättas för hand i varmt tvålvatten.

Smälter de om de utsätts för hög värme?

Dessa spatlar är värmetåliga upp till 480 grader Fahrenheit. De kan smälta om de lämnas på din stekpanna vid hög värme, men för de flesta matlagningsarbeten är de helt lämpliga.

Kan spatelhuvudet lossna?

Till skillnad från träspatlar med plasthuvuden eller plast med silikonhuvuden är dessa gjutna tillsammans som en sömlös bit silikon. Detta förhindrar att huvudena lossnar och hindrar vatten eller mat från att komma in i huvudena och få mögel att växa.

Här kan du läsa om fler bakredskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *