Grovt Rågbröd i Långpanna - med Lingon - Allt om Bakning

Grovt Rågbröd i Långpanna – med Lingon

Ett Nyttigt Grovt Rågbröd i Långpanna med Lingon

Att baka grovt rågbröd med lingon är ett nyttigt alternativ och hälsosammare för vår kropp och för vårt inre, att baka i långpanna är ett sätt att underlätta i bakningen. Grovt rågbröd är bland annat nyttigt på grund av att det innehåller en rad massa nyttiga näringsämnen, det ger oss en långvarig mättnadskänsla samt håller blodsockernivån stabilare. Grovt rågmjöl innehåller inget vete utan är ett grovmalet fullkornsmjöl, där hela rågkärnan med kli och grodd ingår.

Grovt Rågbröd i Långpanna - med Lingon

Vad är brödkryddor?

I det här receptet på rågbröd har jag valt att använda mig utav brödkryddor. Brödkryddor är en blandning av fänkål, anis och kummin, och finns att köpa färdigblandad i påse på affären. Sen finns det ju naturligtvis en uppsjö av olika kryddor som man kan använda sig utav, när man bakar bröd.

Grovt Rågbröd i Långpanna - med Lingon

Grovt Rågbröd i Långpanna med Lingon – Recept

  50 gram jäst
  8 dl kallt vatten
  2 msk flytande honung
  3 msk brödkryddor
  1 ½ dl grovmalt grahamsmjöl
  17 – 18 dl grovmalt rågmjöl
  1 msk salt
  1 dl frysta lingon

Gör så här:

1. Använd med fördel en köksassistent. Blanda jäst och kallt vatten så att jästen löses upp.

2. Tillsätt honung och brödkryddor, och blanda.

3. Tillsätt grovmalt grahamsmjöl och grovmalt rågmjöl, kör med degkrok på låg hastighet i cirka 10 minuter.

4. Tillsätt saltet, och kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet.

5. Tillsätt frysta lingon.

6. Platta ut degen i en oljad långpanna, görs lättast med lite olja på händerna. Degen kommer att vara kletig, oljan gör att du lättare kan trycka ut degen. Skär 20 rutor, ända ner till botten och nagga varje ruta med en gaffel.

7. Låt jäsa på ett varmt ställe cirka 60 minuter. Lite beroende på hur varmt det är där plåten jäses, så kan du behöva öka jästiden om det inte är så varmt.

8. Sätt ugnen på 200° C

9. När brödet jäst klart, grädda mitt i ugnen i cirka 35-40 minuter.

Grovt Rågbröd i Långpanna - med Lingon

Långpannebröd – Bakat på Råg

Det här är ett grovt nyttigt rågbröd, bakat i långpanna med skogens nyttigaste bär, lingon. Ett bröd som knappt innehåller något socker, som är bakat på råg och därmed lite hälsosammare. Att det sen är bakat i långpanna är ju bara ett plus, det går snabbare att göra. Är du en som älskar rågbröd så kan jag tipsa om mitt recept på super goda rivna rågbröd.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *