Laktosfri pinocchiotårta med jordgubbar och vaniljkräm
Pinocchiotårta är en väldigt populär tårta, som jag här valt att göra den laktosfri med jordgubbar och vaniljkräm. Jordgubbstårtan är ju en svensk klassiker, som passar utmärkt en skön varm sommardag eller midsommar. Här har jag valt att kombinera pinocchiotårtan med jordgubbar, vaniljkräm och vispad grädde, där allt är laktosfritt.
Recept Laktosfri Pinocchiotårta med jordgubbar och vaniljkräm
Tårtbotten
♥ 75 gram laktosfritt smör
♥ 2 dl florsocker
♥ 5 äggulor
♥ 1 ½ dl vetemjöl
♥ 2 tsk bakpulver
♥ 4 msk laktosfri mjölk
Marängen till tårtbotten
♥ 5 äggvitor
♥ 2 dl strösocker
♥ några droppar pressad citron
Fyllning
♥ Laktosfri vaniljkräm (se länk)
♥ 5 dl Laktosfri vispad grädde
♥ En knivsudd bakpulver
♥ Jordgubbar
Dekoration
♥ Laktosfri vispad grädde
♥ Jordgubbar
♥ Chokladmynta eller annan mynta
Gör så här:
1. Laktosfri Vaniljkräm: Gör vaniljkrämen enligt receptet via länken, här ovan. Gör gärna vaniljkrämen dagen före, så den hinner kylas ner riktigt.
2. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175° C.
3. Fodra 2 stycken runda formar (20 cm), med bakplåtspapper.
4. Vispa samman det rumstempererade smöret och florsockret poröst, med en elvisp.
5. Tillsätt därefter en äggula i taget, och vispa väl in varje äggula i smeten.
6. I en annan bunke blandar man samman vetemjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen.
7. Tillsätt mjölken, och vänd försiktigt runt med slickepott så att allt blandas väl. Det ska inte vara några mjölklumpar kvar, utan en slät smet.
8. Fördela smeten, lika mycket, i de två fodrade formarna. Ställ åt sidan.
9. Marängen till tårtbotten: Mixa strösockret i en mixer, till fin fint socker.
10. Tillsätt äggvitorna och några droppar citron i en ren fettfri rostfri bunke. Vispa med elvisp på låg hastighet, så pass att det börjar att skumma rejält.
11. Vänd ner ¼ av det mixade strösockret och vispa på medel hastighet. När marängen rest sig en tredjedel så går du i med resten av sockret men inte allt på en gång utan lite i taget. Vispa marängen tills det bildas mjuka toppar som håller formen.
12. Fördela marängen i de två fodrade formarna, ovanpå tårtbottensmeten.
13. Grädda tårtbottnarna i nedre delen av ugnen, i cirka 20 minuter.
14. Ta ur bottnarna ur formarna och låt dem svalna av.
15. Grädden: Vispa grädden med en knivsudd bakpulver. Detta gör att grädden får mer stadga. Det blir ingen skillnad på smak.
16. Ihopsättning: På den ena marängbotten breder man ut lite grädde, och ovanpå grädden lägger man ett lager med vaniljkräm.
17. Dela på jordgubbarna och lägg dem längsmed utefter kanterna, spritsa grädde emellan varje jordgubb. Hacka jordgubbar och fyll på i mitten.
18. Lägg på nästa marängbotten.
19. Garnering: Garnera med spritsad grädde, halverade jordgubbar och chokladmynta (eller någon annan sorts mynta).
Marängtårta med jordgubbar: helt laktosfri
En somrig laktosfri pinocchiotårta med smaker av jordgubbar, vaniljkräm och vispad grädde. En söt tårta med lena smaker som passar utmärkt till midsommar, sommaren och i stort sett alla tillfällen. Här är tårtan helt laktosfri och med samma smaker. Vill du hellre göra en pinocchiotårta i långpanna, så byter du endast ut smöret, mjölken och grädden till laktosfria produkter.