Laktosfri enkel vaniljkräm: perfekt till tårta - Allt om Bakning

Laktosfri enkel vaniljkräm: perfekt till tårta

Hemgjord laktosfri vaniljkräm

Hemgjord enkel vaniljkräm är en klar favorit, och passar perfekt som fyllning till tårta men även andra desserter, här som laktosfri. En laktosfri vaniljkräm, smakar absolut inget annorlunda än en vaniljkräm med mjölkprodukter. Smakerna blir detsamma. Skillnaden blir bara att man byter ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.

Att göra hemgjord laktosfri vaniljkräm är så mycket godare än om du köper i pulverform och blandar med mjölk. Det går i stort sett inte att jämföra smakerna, jag föredrar att göra min vaniljkräm själv. Gör man alla förberedelser innan man börjar så är det rätt enkelt att göra en vaniljkräm.

Laktosfri enkel vaniljkräm: perfekt till tårta

Recept Laktosfri Vaniljkräm

♥  5 dl laktosfri mjölk
♥  1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
♥  140 gram strösocker
♥  140 gram ekologisk äggula
♥  40 gram maizena
♥  50 gram rumstempererat laktosfritt smör

Gör så här:

1. Förberedning: Ta fram en tjockbottnad kastrull, handvisp, elvisp, mät upp smöret, mät upp alla ingredienser var för sig. Förbered en bunke med sil som är finmaskig och en spatel.

2. I en bunke tillsätter du strösocker, äggula och maizena, och vispar dessa med en elvisp tills smeten blir luftig och lätt. Ställ bunken åt sidan.

3. Häll i laktosfri mjölk i den tjockbottnade kastrullen, tillsammans med vaniljstång eller vaniljpastan. Om du använder vaniljstång, så delar du den längs med och skrapar ner innanmätet, ner i kastrullen samt lägger i den delade vaniljstången. Låt mjölken koka upp.

4. Tag av kastrullen från plattan och ta ur vaniljstången. Häll lite av mjölkblandningen ner i äggblandningen, och vispa. Häll sedan ner resten av mjölken och vispa samtidigt, tills allt blandats väl. Sluta inte vispa, då kan äggen koagulera.

5. Häll tillbaka blandningen till kastrullen och låt sjuda försiktigt, tills blandningen blivit tjock. Men sluta aldrig att vispa, då koagulerar äggen.

6. När krämen blivit tjock så tag av kastrullen från plattan. Häll vaniljkrämen genom den finmaskiga silen och använd en slickepott till att få igenom krämen genom silen. Detta för att få bort eventuella äggrester som koagulerat.

7. Tillsätt det rumstempererade smöret och blanda väl.

8. Kyl snabbt ner vaniljkrämen för att det inte ska börja bildas bakterier. Jag brukar hälla vaniljkrämen i en spritspåse och försluta så ingen luft finns i påsen. Lägga påsen i en skål med kallt vatten med is, och ställa in i kylen.

Du kan också ha vaniljkrämen i en skål, lägg då ner plastfolien ända ner mot krämen så ingen kondens bildas. Sätt skålen sen i en större skål med kallt vatten.

Om du fått in bakterier i krämen så kommer du att få en bismak på vaniljkrämen, det kommer inte att smaka ren vaniljkräm.

Laktosfri enkel vaniljkräm: perfekt till tårta

Vaniljkräm med laktosfria produkter

En vaniljkräm är enkel att göra som laktosfri, och passar perfekt som fyllning till tårta, desserter och andra bakverk. Oftast blir det ju inte så stora skillnader mellan att baka med vanliga mejeriprodukter och laktosfria mejeriprodukter. Smakerna blir ju oftast detsamma.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *