10 Tips för att Baka Perfekta Brownies: Recept - Allt om Bakning

10 Tips för att Baka Perfekta Brownies: Recept

Hur du Bakar Brownies: Tips för att få dem Perfekta

I det här inlägget med bakningstips och recept för brownies, så kommer jag att lära dig 10 tips för att baka perfekta brownies. Med dessa tips och tricks kommer du att kunna kasta bort bakmixen för brownies och göra läckra och imponerande hemgjorda brownies.

Brownies är en svaghet hos mig. Och här tycker jag även att den ultimata chokladdesserten kan bestå av en brownie.  Och självklart är fudge brownies de bästa, enligt mitt eget tycke. Mitt recept på Fudge Brownies är det perfekta receptet för att prova på att göra, från grunden hemgjorda brownies.

Tips för att Baka Perfekta Brownies Recept

10 Tips för att Baka Perfekta Brownies

Efter att ha bakat otaliga partier har jag upptäckt flera tips och tricks för att göra perfekta brownies varje gång. Dessa tips är enkla och inte alls svåra att tillämpa. Här är mina 10 tips för att baka perfekta brownies.

1. Använd Mörk Choklad och Mörkt Kakaopulver

Genom att använda sig utav mörk choklad och mörkt kakaopulver i din brownie, så kommer du få en mer smak av choklad. De bästa brownie recepten (inklusive mitt recept på Fudge Brownies) kräver både smält choklad och kakaopulver för att ge brownies en djup, intensiv chokladsmak.

Jag rekommenderar att du använder ett mörkt kakaopulver och antingen bittersöt eller halvsöt choklad. Det är även viktigt att komma ihåg att du väljer en choklad som du själv tycker är god.

För chokladen använder jag vanligtvis mörka eller bittersöta chokladbitar. Du kan även använda dig utav chokladknappar, vilket jag själv föredrar, med chokladknappar spar du tid och det ger mindre disk.

I mitt recept på Fudge Brownies, så smälts chokladknapparna och smöret tillsammans och kakaopulvret tillsätts i smeten tillsammans med mjölet som en torr ingrediens.

2. Använd Rumstempererade Ägg och smält Smör

Använd rumstempererade ägg och smält smör i dina brownies. Genom att använda sig utav rumstempererade ägg i dina brownies, så hjälper det till med emulgeringen i smeten. Emulgering innebär att ingredienserna i princip kommer att kombinera sig väl och gå ihop med varandra.

Tänk dig att du hoppa ner i en iskall swimmingpool, det kommer inte kännas särskilt bra. Du kommer frysa till is och luften går ur dig. Så en liknelse med våra ingredienser, så vill vi ju inte att ingredienserna ska vara kalla. Helst vill vi att alla ingredienser ska ha ungefär samma temperatur så att de kan kombineras väl och skapa en fin, tjock, homogen smet.

Och genom att använda dig utav smält smör i dina brownies så kommer du också att få en mer fuktig och fudge aktig konsistens. I mitt recept på Fudge Brownies så smälts smöret tillsammans med chokladen. Om du istället använder dig utav rumstempererat smör, så kommer resultatet bli en torrare och kakliknande konsistens på din brownie. Inte superideal för brownies, som ska ha en lite kletigare konsistens.

3. Vispa Ägg och Strösocker tills det är Lätt och Fluffigt

Vispa ägg och socker tills det är lätt och fluffigt. Det här kan vara det viktigaste steget i bakningen. När du ska till och vispa samman strösocker och ägg så ska du se till att vispa socker och ägg tills de är lätta, fluffiga. Märk dock att inte alla brownie recept kräver en mer omfattande vispning, vissa röres bara ihop.

Många brownie recept innehåller inget jäsmedel som bakpulver. Så genom att vispa äggen och strösockret med en hand mixer, så hjälps det till att skapa struktur i brownies utan att använda jäsmedel.

Så använd en hand mixer för att vispa äggen och strösockret. Vispa dem tillsammans på medelhög hastighet tills de har fördubblats i volym, verkar lätta och fluffiga. Detta kan dock ta några minuter, men genom att göra detta så kommer dina brownies få den vackra, klassiska, spruckna toppen.

4. Tillsätt Smaksättare

Att tillsätta smaksättare till din brownie smet är ett bra sätt att öka smaken och ta dina brownies till nästa nivå. Några av de vanligaste smaksättare är espressopulver, vaniljextrakt och salt.

Espressopulver – används ofta i alla typer av chokladdesserter, såsom kakor, cupcakes, brownies med flera. Du kanske tänker, ”Jag vill inte att mina brownies ska smaka kaffe”. Men lita på mig, det kommer de inte att göra. Espressopulvret lyfter fram chokladens bittra toner vilket skapar en ännu mer smak av chokladen. Om du inte har det eller inte vill använda det kan du låta bli, men jag föreslår att du lägger till det i din nästa sats för att se vad du tycker.

Vaniljextrakt – är en annan bra smaksättare, att tillsätta till dina brownies. Varför skulle vi nu lägga till vanilj till en brownie. Återigen, den blommiga vaniljsmaken hjälper till att förstärka chokladsmaken och ger komplexitet åt brownies.

Salt – är en viktig ingrediens i de flesta söta godsaker. Tillsatsen av salt bidrar till att förstärka chokladsmaken. Detta är definitivt en ingrediens som du aldrig vill utelämna i dina bakverk.

5. Överblanda inte Brownie smeten

När du lägger till dina torra ingredienser (mjöl och kakaopulver) till brownie smeten, var försiktig så att du inte överblandar smeten.

Det finns ett par anledningar till varför detta är viktigt.

Nummer ett är att vi inte vill förstöra all den vackra strukturen som skapades genom att vispa äggen och sockret. Om du blandar för mycket i smeten kanske dina brownies inte reser sig så bra i ugnen.

För det andra kan överblandning skapa en seg konsistens. När du överblandar smeten utvecklas gluten i mjölet och skapar en segare konsistens. Förutom att det kan bildas för mycket gluten i smeten så slår man ur bubblorna som man skapade genom att vispa strösocker och ägg, och man får då en platt kaka.

När mjölet och kakaopulvret har tillsats, i mitt recept för Fudge Brownies, så vispar du med elvispen på lägsta hastighet och blandar tills alla torra ingredienser är blandade. Blanda inte för mycket, enbart så att ingredienserna går ihop. Du kan behöva skrapa skålen med en slickepott, en snabb gång för att försäkra dig om att allt har blandats ihop.

Ett annat bra sätt att undvika att dina brownies blandas för mycket är att istället för att använda elvispen, använda en slickepott. Med den viker du in de torra ingredienserna för hand. Detta ger dig mer kontroll över när du ska sluta blanda.

Tips för att Baka Perfekta Brownies Recept

6. Förbered Bakformen med Bakplåtspapper

Ett viktigt steg för att få perfekta brownies är att förbereda dina formar ordentligt. Bakplåtspapper förhindrar att brownies fastnar i botten av formen. I bakvärlden finns det inget värre än att saker fastnar i formarna.

Jag rekommenderar att du har ett bakplåtspapper som är lite större än vad formen är, så att det sticker upp mer papper på sidorna, på så sätt får du ett handtag och kan lätt ta ur kakan ur formen utan att kakan förstörs. Om formen är mindre än bakplåtspapperet så kan man i varje hörn klippa ett litet snitt snett in mot mitten. På så vis är det lättare att få bakplåtspapperet att passa formen.

Innan man lyfter ur kakan ur formen så låter man den stelna till helt och hållet så att kakan hinner sätta sig, på så vis håller kakan formen bättre när den lyfts ur, ur formen.

7. Avbakning i Ugnen

Först och främst ska du baka dina brownies på ett galler placerat i mitten av din ugn. Om formen står för nära botten kan botten brännas innan toppen får en chans att gräddas. Om den är för nära toppen kommer toppen att baka för snabbt och lämna brownie med icke färdig gräddad smet på botten.

Därefter bör du vara uppmärksam på baktiderna i receptet. Ofta anges ett tidsintervall eftersom alla ugnar inte är likadana och kan baka i olika takt. Börja med att baka brownies till den lägre tiden och lägg till tid om det behövs.

Gör ett tandpetartestet. Eftersom du gjorde ett så bra jobb med att vispa ägg och socker när du gjorde smeten kan det finnas några vackra sprickor i toppen av browniesen. Brownies är färdiggräddade när tandpetaren kommer ut med fasta fuktiga smulor. Om tandpetaren kommer ut med fuktig smet måste du baka brownies lite längre. Prova att baka i intervaller på 3 minuter och testa igen.

Om tandpetaren kommer ut ren har du bakat för mycket. Men var inte orolig, jag är säker på att de fortfarande blir utsökta. När det gäller att baka den perfekta brownies är det övning som gäller. Och fortsätt att öva, för slutresultatet är bara att det blir fler och fler brownies.

8. Strö över lite Flingsalt

Att strö över med lite havssalt till dina brownies omedelbart efter att du tagit ut dem ur ugnen kommer att förändra hela kakan. Kontrasten mellan det söta och saltet tillför komplexitet till sötsakerna. Använd ett havssalt med lite grövre korn. Detta kommer att lägga till lite krispighet och textur som ger en perfekt kontrast till browniesen. Använd dock inte vanligt bordssalt eftersom kornet är för fint och kommer att göra dina brownies alldeles för salta.

9. Avsvalningen

När browniesen har tagits ut ur ugnen, låt dem svalna i formen tills dem är helt avsvalnad. Jag brukar sätta in dem i kylen med formen på, då sätter dem sig och får en fastare konsistens. Därefter drar du upp bakplåtspapperet för att enkelt lyfta upp brownies ur formen med papper och allt.

Om du skulle lyfta ur dem direkt ur formen då har inte kakan satt sig och den är mer lös i formen än fast och risken är då rätt stor att den kommer att gå sönder vid urplockningen.

Tips för att Baka Perfekta Brownies Recept

10. Rengör Kniven mellan Skärningarna

Så här är det, du har precis bakat fantastiskt goda brownies och vill bara skära dig en stor härlig brownies. Men stopp i backarna, här lär man härda ut lite, hur frestande det än låter. Men att skära i dina brownies innan de har svalnat helt leder till väldigt kladdiga brownies.

Om du är hemma en fredagskväll och behöver få i dig brownies, så skär för all del. Men om du vill få vackra och perfekta, brownies bitar, då är ett tålamod ett måste.

Innan du skär ut brownies bitarna, se till att dina brownies har minst rumstemperatur. Jag brukar kyla ner mina brownies i kylskåpet i cirka 30 minuter för bästa skärning.

Se till att rengöra din kniv mellan skärningarna. Genom att rengöra kniven med en pappershandduk efter varje snitt kan du skapa mer definierade snitt, vilket ger en vacker, jämn fyrkantig form. Du kan även skölja kniven under varmt vatten och torka av mellan varje skärning.

Skär som du vill, men jag föreslår att du använder en snabb, nedåtgående rörelse för dina snitt. Dra ut kniven långsamt för att inte störa den vackra, spruckna toppen.

Om du är som jag, lite så där perfektionist när det gäller bakning, så använder du din linjal för att se till att dina brownies får en jämn storlek.

Sammanfattning – Tips för att Baka Perfekta Brownies

Om du följer dessa 10 tips för att baka perfekta brownies så kommer du utan tvekan att baka perfekta brownies recept varje gång. Jag hoppas att mina 10 tips för att baka perfekta brownies är till hjälp för dig och dina brownie äventyr. Se alltid till att du har basvaror hemma, så du kan baka dina brownies och andra bakverk på ett snabbt och enkelt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *