Saftig Äppelkaka – Recept i Långpanna
Äppelkaka med Kardemumma och Kanel
Ett recept på äppelkaka som blir mjuk och saftig, en kaka gjord i långpanna. Äppelkaka kan ju varieras till en rad olika desserter med olika sorters kryddor. Här ger självaste äpplena en naturlig sötma, som är vända i kanel och strösocker. Jag har även valt att ha kardemumma i självaste smeten, för att ge lite extra smak åt äppelkakan. Man kan naturligtvis använda sig utav malen kardemumma men jag föredrar att mortla kardemumma kärnor för att få fram mer av smakerna.
Det här är en enkel kaka att göra, som passar utmärkt till alla tillfällen. En annan enkel kaka att göra är äppelpaj med smuldeg.
Äppelkaka i Långpanna Recept
♥ 150 gram rumstempererat smör
♥ 2 dl strösocker
♥ 1 ½ tsk vaniljsocker
♥ 2 tsk kardemumma (hela kärnor)
♥ 3 st ägg
♥ 3 dl vetemjöl
♥ 2 tsk bakpulver
♥ ½ dl mjölk
♥ 3 st äpplen
♥ 1 msk malen kanel
♥ 3 msk strösocker
Garnering
♥ 25 gram smält smör
♥ 1 tsk malen kanel
♥ 3 tsk strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en mindre långpanna med storlek 25 cm x 35 cm. Använder du en stor långpanna, så dubblar du receptet.
3. Mortla hela kardemumma kärnor.
4. I en bunke tillsätter du rumstempererat smör, strösocker, vaniljsocker och mortlade kardemumma kärnor. Använd en elvisp och blanda samman ingredienserna till en mjuk smet.
5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in varje ägg väl innan du tillsätter nästa ägg.
6. I en annan bunke blandar du samman vetemjöl och bakpulver, och siktar ner mjölblandningen i äggblandningen. Tillsätt därefter mjölken och kör med elvispen en kort stund tills det blandats.
7. Bred ut smeten i långpanna med en slickepott eller spatel.
8. I en skål blandar du runt malen kanel och strösocker. Skala äpplena och skär i mindre bitar, vänd runt äppelbitarna i kanel blandningen. Bred ut äppelbitarna över smeten och tryck ner dem.
9. Grädda äppelkakan mitt i ugnen i cirka 30 – 35 minuter. Känn av med sticka.
10. Blanda kanel och strösocker i en skål, samt smält smöret och ha i en annan skål.
10. När kakan är klar, ta ut den och pensla över smält smör och strö över kanel och sockerblandningen över äppelkakan.
Mjuk och Saftig Äppelkaka
Det här är ett recept som är en favorit äppelkaka, en kaka som blir saftig och mjuk och som görs i långpanna. Jag använder mig av en mindre långpanna i detta recept men om du använder en stor långpanna så dubblar du bara receptet. Kardemumman i kakan gör att det blir lite extra sting i kakan, om man nu gillar kardemumma smaker.