Pelargonkaka: recept med vaniljkräm
Pelargonkaka är ett recept på en kaka, gjord på sockerkaksbotten med smaker av doftpelargon, och här har jag även valt att ha ett lager vaniljkräm emellan. En väldigt god kaka, som man lätt äter fler än en bit av.
Vilken sorts pelargon kan man använda?
Så kan man äta vilken pelargon som helst? Och nej det kan man dock inte göra, man kan heller inte äta alla doftpelargoner. Pelargonsorter du kan använda dig av när du bakar är:
- Dr. Westerlunds hälsoblomma
- Sweet Mimosa
- Attar of roses
- Concolor lace (har en mer nötig smak)
Jag har använt mig av Dr. Westerlunds pelargon blomma, och då är det bladen jag använt mig av. Ett tips är att plocka av blad och hacka, för att sedan frysa in. Då är det bara att plocka fram från frysen, redo att använda.
Recept Pelargonkaka med vaniljkräm
♥ 150 gram rumstempererat smör
♥ 2 dl strösocker
♥ 2 st ägg
♥ 2 tsk vaniljsocker
♥ ½ dl vatten
♥ 3 dl vetemjöl
♥ 1 tsk bakpulver
♥ 10 blad från doftpelargon (dr westerlunds)
Fyllning
Glasyr
♥ 5 dl florsocker
♥ 1 st äggvita
♥ 1 tsk pressad citronsaft
♥ 1 msk vatten
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 5 blad från doftpelargon (dr westerlunds)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° C.
2. Smörj och bröa en rund form, eller klä formen med bakplåtspapper.
3. Kakan: Mixa pelargonbladen eller hacka med en kniv.
4. Vispa det rumstempererade smöret tillsammans med sockret, till det blir poröst.
5. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa in varje ägg för sig i smörblandningen.
6. Tillsätt vattnet, och blanda samman.
7. Sikta ner mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och de hackade pelargonbladen.
8. Vänd runt mjölblandningen till en slät smet.
9. Häll smeten i den klädda formen.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40-45 minuter.
11. När kakan har gräddats klar, låt den svalna av helt.
12. Fyllning: Gör en vaniljkräm och dela på kakan mitt itu, så att det blir två bottnar. Bred ett lager vaniljkräm på ena botten och lägg den andra botten över.
13. Glasyr: Mixa eller hacka pelargonbladen, och blanda dem med florsockret.
14. I en annan bunke, vispa upp ett skum på äggvitan.
15. I florsockret tillsätter du äggvitan, vaniljsockret, citronsaften, och vattnet. Vispa samman till en len glasyrsmet.
16. Bred ut glasyren ovanpå kakan och dekorera med det du önskar.
Saftig Pelargonkaka med hemgjord vaniljkräm
En saftig mjuk kaka med ett lager emellan 2 bottnar, av hemgjord vaniljkräm, smakar gudomligt gott. Dock blir smaken lite speciell med pelargoner i kakan. Då jag använde mig av Dr. Westerlunds pelargon, så är smaken lite åt ros hållet. Den ska toppas med en glasyr med smak av pelargon och citron.