Baktips: Bli en bättre hemmabagare - Allt om Bakning

Baktips: Bli en bättre hemmabagare

Det finns en del saker och tips som gör att du lyckas med din bakning hemma. Det är de små detaljerna som oftast ger det där extra när du bakar. Här nedan ser du flera fina tips för bästa resultat när du bakar. Bakning skall vara kul och enkelt och tipsen ger dig ett par fördelar vid hemmabak: 

Bästa baktips

  • Använd alltid rätt mängd av de ingredienser som du skall baka med. Du får oftast en känsla för receptet efter ett par gånger.
  • Hög kvalitet på dina ingredienser ger oftast ett bättre resultat
  • Ha bra bakredskap, en bra ugn samt kanske en hushållsapparat så du enkelt kan baka hemmavid
  • Ha bra basvaror hemma för bästa resultat
  • Väg upp mjölet och prova dig fram. Tänk på att mjölet är packat i paketet och väg därför upp det i vikt innan du använder det
  • När du bakar efter ett nytt recept första gången får du en chans att bedöma om du skall dra ifrån eller lägga till mäng till nästa gång du använder samma recept

baktips

  • Knåda degen till ditt bröd länge och noga. Gärna över 10 minuter. Många hemmabagare knådar degen för kort tid. Vetemjöl kräver längre tid än tex rågmjöl. Knådar du för hand känner du degen bättre, men en hushållsmaskin gör arbetet med degen mycket enklare.
  • Tänk på att inte ta för mycket mjöl i början. Det arbetas in i degen efter en stund. Lösare deg ger saftigare bröd.
  • Ju mer du bearbetar degen mellan jäsningarna ju jämnare och tätare struktur. Mindre bearbetning ger större porer i brödet och mer bearbetning ger tätare struktur.
  • Täck över brödet när det jäser för att behålla fukten och värmen. Rumstemperatur med högre värme utan drag är att föredra när degen skall jäsa bäst.
  • Snittar du brödet innan gräddningen så får du ett snyggt och större bröd. Snittningen gör att brödet får chans att växa i ugnen.
  • Bakar du ditt bröd i en form, så får du en bättre form på det. Brödet kommer växa på höjden i din form istället för att jäsa ut på sidorna. Brödskivorna blir mera jämnstora i en form.
  • Stjälper du upp brödet på ett galler så får du en mer krispig skorpa än om det får svalna i formen.
  • Vattenånga i ugnen ger ditt bröd en fin och bland yta. Har du ingen ugn med vattenånga kan du använda dig av en plåt till i ugnen som du häller upp lite vatten på när brödet gräddas. Då skapas det ånga som ger brödet en bra yta. Du kan även spraya vatten i taket på ugnen och på så sätt skapa vattenångan.
  • Lär känna din ugn och dina bakredskap. Ju mer du använder dessa desto bättre kommer du att kunna använda dem.
  • Tänk på att alla ugnar ter sig lite olika och har olika egenskaper. Lär dig vilken temperatur du skall använd och hur snabbt det går att skapa dina godsaker hemma.

Bra baktips ger bättre resultat

Jag hoppas att dessa enkla baktips kan ge dig lite fördelar i köket hemma när du skall baka dina bröd eller godsaker. Kom ihåg att bakning är ingen raketforskning. Träning ger dock färdighet och några tips som dessa här ovan kan göra den där skillnaden, som ger dig goda bröd och annat gott. Bakning är och skall vara enkelt och kul! Gillar du tipsen här ovan, så dela gärna med dig dessa till familj och vänner. har du egna tips, så skriv gärna dessa i kommentarerna här nedan, så kanske jag kan lägga till dem i texten!

Läs mer om bakredskap som är bra att ha hemma vid bakning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *