Hur man väljer rätt vanilj? Vanilj för din bakning - Allt om Bakning

Hur man väljer rätt vanilj? Vanilj för din bakning

Vanilj är en av de mest uppskattade och mest använda smakerna i alla bagerier och storkök. Men var kommer den ifrån och vilka typer av vanilj är bäst att använda? Vi har tagit fram en vaniljguide som hjälper dig att välja rätt vanilj för ditt recept.

Varifrån kommer vaniljarom från?

Vaniljplantan

Vaniljarom kommer från vaniljorkidéer. Vaniljblommorna odlas i olik a regioner och varje typ av orkidé ger en vaniljböna med unika egenskaper. Nedan presenteras fyra av de vanligaste vaniljbönorna:

 • Madagaskar-vaniljbönor – även kallade Bourbon-vaniljbönor, är den mest populära typen av bönor i världen och har en stark, krämig smak.
 • Mexikanska vaniljbönor – anses vara några av de bästa bönorna i världen, och de har en mjuk, rökig vaniljsmak med en antydan till kryddor.
 • Vaniljbönor från Tahiti – har en unik blommig smak med inslag av körsbär och lakrits. Bland de dyraste vaniljtyperna är Tahitibönor nästan dubbelt så stora som andra vaniljbönor.
 • Ugandiska vaniljbönor –  är inte lika kända, men de innehåller stora mängder naturligt vanillin, vilket ger dem en djärv smak och arom.

Men det är en väldigt liten volym av vaniljaromen som kommer från just självaste vaniljorkidéen. Om det står på förpackningen:

 • Vaniljarom – så kommer aromen antingen från etylvanillin, som är en syntetisk aromatisk molekyl och som framställs från rötad granved eller råolja. Eller så kommer aromen från äkta vaniljessens.
 • Naturlig Vaniljarom – så måste aromsmaken komma från 95 % av en riktig vanilj.
 • Naturlig Arom – här innehåller det ingen etylvanillin men det behöver heller inte komma från en riktig vanilj. Det kan räcka med att det kommer från något naturligt ursprung.

vaniljstang

Vad är vanilj?

Vaniljsmaken kommer från den torkade frökapseln från vaniljorkidén. Att skörda vaniljens fröskida är en känslig och arbetsintensiv process som börjar med att blomman pollineras för hand. När blomman väl är pollinerad producerar den en klase med långa, gröna bönor. Det tar flera månader innan kapslarna mognar och ännu längre tid innan torkningsprocessen är klar. Den fullt mogna, torkade skidan är vad många skulle känna igen som en mörkbrun vaniljböna.

Vad är vanillin?

Vanillin är namnet på en naturligt förekommande smak och doftämne som bidrar till den mest distinkta smaken i vaniljen. Vanillin kan ibland vara naturligt framställt men oftast så är den tillverkad enligt en syntetisk framställning. Detta på grund utav att det är mycket billigare att framställa vanillin på syntetiskt sätt än den naturliga framställningen.

Konstgjord vanilj vs. vanilj extrakt

Rent vaniljextrakt innehåller naturligt vanillin och konstgjord vanilj är tillverkad av syntetiskt vanillin. Naturlig vaniljsmak innehåller också hundratals smakkombinationer förutom vanillin, men konstgjord vanilj får sin smak enbart från vanillin. Detta förklarar varför naturlig vanilj har en mer komplex smak och varför konstgjord vanilj kan sakna djup i smaken.

Men uteslut inte konstgjord vanilj som smakförstärkare. Det finns vissa bakningstillämpningar där du vill ta till konstgjord vanilj istället för det rena extraktet. Fortsätt läsa för att få veta mer.

Typer av vaniljprodukter

Många recept är helt enkelt inte kompletta utan vaniljsmak. Om du någonsin har undrat vilken typ av vaniljprodukt du ska använda kan du ta del av vår guide nedan:

1. Vaniljstång

Vaniljstång är den dyraste formen av vaniljsmak, vilket är anledningen till att många bagare slutar med att använda dem för att använda de mer prisvärda extrakten eller aromämnena. Att spendera pengar på riktiga vaniljstänger kan lyfta din efterrätt till en ny nivå, inte bara genom att lägga till djup i smaken, utan också genom att lägga till de tilltalande prickarna från vaniljfröna. De flesta vaniljfantaster vet att när de ser vaniljfrön i en produkt så tyder det på högre kvalitet. Använd vaniljfrön när du vill skapa en uppseendeväckande efterrätt till ett speciellt tillfälle.

För att använda vaniljstång så delar du vaniljstången på längden för att avslöja tusentals små svarta frön som är sprängfyllda med vaniljsmak. Skrapa ur fröna och tillsätt dem i glass, vaniljsås eller ljusa smörkrämer som visar upp de svarta fröna. Tänk på att höga temperaturer kan försämra alla de komplexa smakerna i vaniljfröna, så spara denna speciella ingrediens för okokta eller lättkokta rätter.

 • Vaniljstångens utseende – Små, svarta frön med fruktkött.
 • Bästa användningsområden för vaniljstång – Desserter av hantverkskvalitet, känsliga produkter som tillagas på låg värme, hemgjort vaniljsocker. För att göra eget hemgjort vaniljsocker så kan man spara de urgröpta vaniljstängerna och mixa dem tillsammans med strösocker.
 • Ersättning för vaniljstång – Använd 1 msk vaniljextrakt eller 1 msk vaniljpasta i stället för 1 vaniljstång.

2. Vaniljpasta

Vaniljpasta görs av de skrapade fröna från en vaniljböna som är upphängda i ett tjockt extrakt. Näst efter den riktiga vaniljstången innehåller vaniljpastan den mest koncentrerade smaken. Den ger också samma visuella effekt som en vaniljstång, med prickar av svarta frön som dyker upp i dina smet eller vaniljsås.

Fördelarna med vaniljpasta är att den ger en stark smak och innehåller riktiga frön, men kräver inte samma förberedelse som vaniljstången. Den är mer prisvärd än en vaniljstång och är mer koncentrerad än vaniljextrakt, vilket gör den till en gyllene medelväg mellan de två produkterna. Vaniljpastan innehåller också mindre vätska än vaniljextraktet, så den vattnar inte ur dina bakverk.

 • Vaniljpastans utseende – Tjock, geléliknande pasta med fläckar av svarta frön.
 • Smak av Vaniljpasta – Rik, mjuk vaniljsmak.
 • Bästa användningsområden för vaniljpasta – Puddingar, vaniljkräm, glass, ljusa kakor eller glasyrer m.m
 • Ersättning för vaniljpasta – Använd 1 matsked vaniljextrakt eller 1 vaniljstång för varje 1 matsked vaniljpasta, eller 2 tsk vaniljsocker.

3. Ren vaniljextrakt/vaniljessens

Ren vaniljextrakt tillverkas genom att man blötlägger malda vaniljbönor i en lösning av alkohol och vatten. För att produkten ska kunna märkas som ”ren” måste den innehålla 13,35 % fasta ämnen från vaniljbönor och 35 % alkohol. Vissa vaniljextrakts produkter innehåller socker eller majssirap för att förstärka smaken av vaniljbönor av låg kvalitet. Leta efter ren vaniljextrakt som endast innehåller vaniljbönor, alkohol och vatten för att få en produkt av bättre kvalitet som blir mer komplex med åren.

Eftersom vaniljextrakt är billigare än vaniljstänger och vaniljpasta är det användbart i där man bakar med hög volym bakverk. Dess tunna flytande form kan också blandas jämnare i kakdeg och tårtbottnar för att ge en jämnare smak. När man bakar mörkfärgade godsaker som brownies är vaniljextrakt det logiska valet. Vaniljfröna syns inte i dessa produkter, så det är inte meningsfullt att spendera pengar på vaniljstång eller vaniljpasta.

 • Ren vaniljextraktens utseende – tunn, brun vätska
 • Smaker av ren vaniljextrakt – Mjuk, mjuk vaniljsmak.
 • Bästa användningsområden för ren vaniljextrakt – Kakor, brownies, kakor, muffins, frosting, såser.
 • Ersättning för ren vaniljextrakt – Använd 1 matsked vaniljpasta eller 1 vaniljstång för varje 1 matsked vaniljextrakt.

vanilla

4. Konstgjord vanilj

Konstgjord vanilj tillverkas av syntetiskt vanillin, en av de smaker som ger vaniljen dess naturlig smak. Eftersom konstgjord vanilj endast innehåller en smak så saknar den de komplexa, nyanserade smakerna hos äkta vanilj. Konstgjord vanilj har dock vissa fördelar i köket.

Vaniljstång, vaniljpasta och extrakt/essens har mer djup i smaken än konstgjord vanilj, men många av dessa smaker bryts ner vid de höga temperaturerna som används vid bakning. Därför föredrar vissa bagare konstgjord vanilj för kakor och tårtor. Den starka vaniljsmaken kommer fram efter gräddningen och kan vanligtvis inte särskiljas från den äkta varan.

 • Konstgjord vaniljens utseende – Tunn vätska, kan vara brun eller klar.
 • Smaker av konstgjord vanilj – Lätt bitter i smaken, stark vaniljsmak i bakverk.
 • Bästa användningsområden för konstgjord vanilj – Kakor och tårtor.
 • Ersättning för konstgjord vanilj – Använd 1 matsked vaniljextrakt för varje 2 matskedar konstgjord vanilj.

5. Vaniljpulver

Vaniljpulver tillverkas av torkade, malda vaniljstänger. Den rena formen av vaniljpulver innehåller inga fyllmedel och ska vara ljusbrun till mörkbrun i färgen. Om vaniljpulvret är vitt innehåller det socker eller maltodextrin och har olika användningsområden. För rik, koncentrerad vaniljsmak ska du leta efter rent vaniljpulver.

Eftersom vaniljpulver inte innehåller några vätskor kan det tillsättas i smörkräm eller smet utan att receptet urvattnas. Det har också en intensiv smak som inte bryts ner eller bränns bort vid höga temperaturer. Nackdelen med vaniljpulver är att det är lika dyrt som vaniljstänger. Om man vill ha en smet eller sås vit så ska man inte använda vaniljpulver då såsen lätt blir lite gråaktig.

 • Vaniljpulvrets utseende – Torrt, brunt pulver
 • Smaker av vaniljpulver – Rik, komplex vaniljsmak
 • Bästa användningsområden för vaniljpulver – Desserter som kräver ett balanserat förhållande mellan flytande och torra ingredienser, bakverk som tillagas vid höga temperaturer, torrblandningar.
 • Ersättning för vaniljpulver – 1/2 tsk vaniljpulver motsvarar 1 tsk vaniljextrakt, 1 tsk vaniljpasta eller en vaniljstång.

6. Vaniljsirap

Vaniljsirap är en tjock, söt vätska som görs av socker, vatten och vaniljextrakt. Använd vaniljsirap för att söta drycker och efterrätter och ge dem en touch av vaniljsmak. De flesta vaniljsirap är förpackade i stora flaskor med en pumpdispenser som gör det enkelt att tillsätta sirap till kaffedrycker och cocktails.

Vaniljsirap lämpar sig inte för bakning, utan är den bästa produkten att använda till cocktails, smoothies och signaturkaffedrycker. Den söta sirapen löses lätt upp i drycker och kan kombineras med andra siraper för att skapa unika smakkombinationer.

 • Vaniljsirapens utseende – Tjock, sirapsliknande vätska.
 • Smaker av vaniljsirap – Sockerhaltig med söt vaniljsmak
 • Bästa användningsområden för vaniljsirap – Smoothies, cocktails, kaffedrycker, smaksatta läskedrycker, äggkrämer.
 • Ersättning för vaniljsirap – Tillsätt 3 tsk vaniljextrakt till 1 kopp enkel sirap för att göra din egen vaniljsirap.

7. Vaniljsocker

Vaniljsocker är socker som pulveriserats till finfint puder och som smaksatts med vaniljsmaken. Den smaksatta vaniljsmaken kommer antingen ifrån naturligt rena ämnen från vanilj eller så är den syntetiskt framställd. Man kan göra eget vaniljsocker genom att låta vaniljstång ligga och dra i florsocker eller strösocker i några veckor för att därefter ta ur vaniljstången eller mixa den tillsammans med sockret.

 • Vaniljsockrets utseende – Vitt pulver med en lätt nyans av gråtonighet från de svarta prickarna från vaniljfröna.
 • Smaker av vaniljsocker – har en framträdande god smak av vanilj.
 • Bästa användningsområden för vaniljsocker – till bakverk, glass och desserter, till såser och pannacotta kan man använda sig bäst av vaniljstång eller vaniljpasta.
 • Ersättning för vaniljsocker – 1 tsk vaniljsocker kan bytas mot ¼ tsk vaniljpulver.har

vaniljstanger

8. Vanillinsocker

Vanillinsocker innehåller ingen ren och äkta vanilj överhuvudtaget. Vanillin är ett naturligt smak och doftämne i vaniljsmaken, och kan i vissa fall vara naturligt framställt men det är väldigt sällsynt. Vanillinsocker är oftast framställt genom en syntetisk framställning. Det här är en produkt jag aldrig använder vid bakning.

 • Vanillinsockrets utseende – Vitt pulver
 • Smaker av vanillinsocker – har en rik bitter smak med en icke förfinad smak som just vanilj.

Vaniljsmak FAQ

Vi svarar på några vanliga frågor om vaniljaromer:

Är vanilj en frukt?

Ja, vaniljbönor är den ätbara frukten av en blommande orkidé. Riktig vaniljsmak kommer från vaniljorkidéens torkade bönor.

Kommer vanilj från bävrar?

Vaniljextraktet i dina bakverk och extrakt kommer sannolikt inte från bävrar. Det är möjligt att få fram en vaniljsmak (castoreum) från bäverns kastorsäckar, men detta är en kostsam och arbetsintensiv process. Om du vill vara säker på att du inte använder castoreum kan du kontrollera ingredienserna på dina vaniljprodukter. Du är säker om du ser vaniljstång, vaniljextrakt eller konstgjord smak (syntetiskt vanillin) i listan.

Varifrån kommer vaniljstång?

De flesta vaniljstänger som säljs kommersiellt skördas från vaniljorkidéer som odlas på Madagaskar, Mexiko och Tahiti. Det finns vaniljorkidéer som odlas i andra regioner, men de har inte lika stor spridning.

Hur mycket konstgjord vanilj är lika mycket som vaniljextrakt?
För de flesta produkter krävs det dubbelt så mycket konstgjord vanilj som vaniljextrakt. Använd 2 tsk konstgjord vanilj i stället för 1 tsk vaniljextrakt.

Hur länge håller vanilj?

Ren vaniljextrakt utan tillsatser håller i obestämd tid om det förvaras på en sval och mörk plats. Det kommer till och med att utveckla mer komplexa smaker med tiden. Konstgjord vanilj kan börja förlora sin styrka efter 4 år.

Är vaniljextrakt alkoholhaltigt?

Ja, rent vaniljextrakt innehåller minst 35 % alkohol. Det mesta av alkoholen brinner av under bakningsprocessen och kan inte upptäckas i det färdiga bakverket.

Varje vaniljprodukt har fördelar som gör den användbar i olika tillämpningar. Vaniljstänger är dyra men kan vara den gourmetingrediens du behöver för att skapa delikata vaniljsåser och saftiga krämer. Vaniljextrakt är en allsidig och mångsidig ingrediens som många bagare har till hands för sina recept. Men räkna inte bort konstgjord vanilj. Den är prisvärd och ger faktiskt mer smak till bakverk som tillagas vid höga temperaturer.

Här hittar du ett bra och gott recept som innehåller vanilj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *