Recept på lättbakade tekakor - med kardemumma - Allt om Bakning

Recept på lättbakade tekakor – med kardemumma

Det här är en mer lyxig variant av tekakor, ett recept med kardemumma som är väldigt lättbakade. Ett bröd som blir saftigt och väldigt gott, där smaken blir lite lyxigare med kardemumma kryddan. En tekaka är ett bröd som passar utmärkt som frukost men även som mellanmål, ett bröd som går hem både till vuxna som till barn.

Recept på lättbakade tekakor med kardemumma

Saftiga tekakor på olika sätt

Tekakor kan göras på en rad olika sätt och recept. Jag listar här nedan några av dem.

  • Tekakor i långpanna
  • Tekakor med rågsikt
  • Gammaldags tekakor
  • Tekakor med havregryn
  • Tekakor med yoghurt

Recept på lättbakade tekakor med kardemumma

Recept Tekakor med kardemumma

  600 gram vatten
  60 gram jäst
  1200 gram vetemjöl
  1 dl vit sirap
  180 gram rumstempererat smör
  2 ½ msk malen kardemumma
  ¾ msk salt

Gör så här:

1. Väg upp alla ingredienserna.

2. Smula sönder jästen i en bunke, använd gärna en köksassistent, för bästa resultat.

3. Värm vattnet i en kastrull till 37° C, lös upp jästen med vattnet.

4. Tillsätt alla ingredienserna, utom saltet.

5. Kör i köksassistent med degkrok på medelhastighet i cirka 8 minuter.

6. Tillsätt saltet, öka hastigheten på maskinen och kör i cirka 5 minuter. Gör därefter ett glutentest, för att se om degen är färdigkörd. Annars kör tills degen klarar glutentestet.

7. Ett glutentest görs genom att man tar degen mellan fingrarna och drar isär degen. Degen ska kunna bli så tunn att du ska kunna se igenom deghinnan. Om degen går sönder på en gång så bör du köra degen lite till i maskinen.

8. För att få tekakor som är av samma storlek så kan man väga degen. Varje degbit ska väga cirka 65 gram.

9. Rundriv varje degbit, det vill säga man rullar varje degbit  så att de bildar en rund  och slät form. På det här sättet kommer degen få en spänning som gör att den kommer hålla samman bättre.

10. Låt varje rundriven boll spänna av lite, i cirka 5 minuter.

11. Förbered plåt med bakplåtspapper.

12. Kavla ut varje boll till platta tekakor, som är cirka 12 cm i diameter.

13. Lägg på plåt och nagga varje tekaka med en gaffel.

14. Sätt ugnen på 220° C.

15. Låt degen jäsa till dubbel storlek, jästiden kan variera beroende på hur varmt det är, i luften. Cirka 1 timme eller mer.

16. Grädda mitt i ugnen i cirka 7-8 minuter.

17. Låt svalna av på galler.

18. Frys in och ta upp för upptining vid behov.

Recept på lättbakade tekakor med kardemumma

Lättbakade tekakor med kardemumma – Ett recept på lyxigt bröd

Det här lyxiga brödet som består av tekakor med kryddan kardemumma, är lättbakade. Ett bröd som lätt kan bli en klar favorit, när som helst på dygnet. En nybakad tekaka med lite smör på, sitter inte helt fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *