Ambrosiakaka: Saftig Med Apelsin
En Saftig Ambrosiakaka: Med Apelsin Och Glasyr
En ambrosiakaka är en klassisk kaka, som går hem i alla tider, en saftig kaka med nypressad apelsin och syltade apelsinskal. En kaka som blir saftigt god att njuta av. Den här kakan är gjord på mjuk sockerkaksbotten med apelsinsaft som smak. Toppad med en en vit glasyr gjord på florsocker och apelsinsaft, med utströdda syltade apelsinskal.
Syltade apelsinskal kan man lätt köpa i affären, de går dock att göra själv men kräver väldigt många timmar av en, att göra.
Ambrosiatårta
Vill man lyxa till det så kan den här kakan även göras om till en tårta och kallas då istället för ambrosiatårta. En enkel tårta som görs genom att man delar på kakan och brer ett lager vaniljkräm emellan.
Recept ambrosiakaka
♥ 150 gram smör
♥ 3 st ägg
♥ 2 ½ dl strösocker
♥ 2 tsk vaniljsocker
♥ ½ tsk bakpulver
♥ 2 ½ dl vetemjöl
♥ zest från 1 apelsin
♥ saft från 1 apelsin
Glasyr
♥ 2 dl florsocker
♥ 2-3 msk saft från apelsin
♥ 50 gram syltade apelsinskal
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° C.
2. Smält smöret och ställ åt sidan, för att svalna av.
3. Smörj och bröa en form med löstagbar kant eller klä formen med bakplåtspapper.
4. Vispa samman ägg och strösocker, så det blir vitt och pösigt. Vispa länge, minst 10 minuter för att få in luft i smeten.
5. Tillsätt det avsvalnande smöret.
6. I annan skål blanda samman vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda med slickepott försiktigt, ej med elvisp.
7. Tillsätt apelsin zesten och apelsinsaften.
8. Häll smeten i den smorda/klädda formen.
9. Grädda kakan i cirka 50 – 60 minuter, i en form som är 20 cm i diameter, eller 40-45 minuter i en form som är 22 cm, i den nedre delen av ugnen. Om du väljer en form som är större, minska då ner gräddningstiden.
10. Låt kakan svalna av helt.
11. Glasyr: Blanda florsockret med apelsinsaften, så det blir en slät smet.
12. Bred ut glasyren över kakan och strö över syltade apelsinskal.
En enkel god och saftig ambrosiakaka
Så ja den här ambrosiakakan är enkel att göra och blir försvinnande saftig och god. Med en frisk smak av apelsin och glasyr, är det här en kaka som funkar till alla tillfällen. Som även enkelt kan göras om till en ambrosiatårta.