Enkel banan choklad cupcakes: med choklad cream cheese frosting och kolasås
Enkla cupcakes på banan och choklad – Med choklad frosting och kola fyllning
Banan choklad cupcakes gjorda på en cream cheese frosting med choklad, ger en dubbel dos av själva chokladen. Här dock med en touch av kolasmak i själva fyllningen, en salt kolasås. Så här är ett recept på en enkel cupcake, dock med många ingredienser, men absolut inget svår att göra. Enbart blanda de torra ingredienser för sig själva och de blöta för sig, innan de blandas samman. Smeten kommer att vara väldigt tunn, men allt är i sin ordning, den ska vara så.
Funkar även som glutenfritt/laktosfritt alternativ
Om man nu till förmodan skulle vara glutenintolerant eller laktosintolerant eller både och så är receptet på denna muffins, ett bra alternativ. Du byter enbart ut mjölet till ett glutenfritt mjöl, i samma mängd som står i receptet. Samt att mjölken kan bytas mot laktosfri mjölk. Frostingens ingredienser bytes mot laktosfria.
Ett laktosfritt alternativ för philadelphiaost finns men dock finns ingen laktosfri kondenserad mjölk. Istället kan du då byta ut den kondenserade mjölken mot florsocker, samt välja laktosfri choklad. Och muffinsen kommer att smaka precis samma som om den vore gjord på icke gluten/laktosfria ingredienser.
Banan Choklad cupcakes
Muffins
♥ 200 gram socker
♥ 130 gram mjöl
♥ 35 gram kakao
♥ ¾ tsk bakpulver
♥ ¾ tsk bikarbonat
♥ ¼ tsk salt
♥ 1 stort ägg
♥ 1 medelstor mogen banan (mosad)
♥ 1 ½ dl varmt vatten
♥ ¾ dl mjölk
♥ ¾ dl olja
♥ ¾ tsk ren vaniljextrakt
Cream Cheese Frosting
♥ 200 gram rumstempererad philadelphiaost
♥ 150 gram rumstempererat smör
♥ 150 gram kondenserad mjölk
♥ 75 gram hackad choklad
Fyllning: Salt kolasås (receptet finner du här)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Fodra en muffinsplåt med 12 stycken muffinsformar.
3. Muffinsen: Blanda ihop de torra ingredienserna, socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt.
4. Vispa samman, i en annan skål, ägg, mosad banan, vatten, mjölk, olja och vaniljextrakt.
5. Sikta ner de torra ingredienserna i de våta ingredienserna, smeten kommer att bli ganska tunn.
6. Fyll muffinsformarna med ¾ smet. Man kan hälla smeten i en tillbringare med pip för att underlätta när man fyller formarna, då smeten är ganska så tunn.
7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 25 – 30 minuter.
8. Känn av med en sticka om muffinsen är klar, stickan ska vara torr efter man stuckit ner den i muffinsen.
9. Låt svalna.
10. Cream cheese frosting: Hacka sönder chokladen i mindre bitar och smält den över ett vattenbad eller i mikron.
11. Låt chokladen svalan av till rumstemperatur.
12. Vispa det rumstempererade smöret tillsammans med kondenserad mjölk och den avsvalnande chokladen, tills det blivit krämigt och klumpfritt, cirka 5 minuter.
13. Tillsätt den rumstempererad philadelphiaosten, i omgångar. Rör tills krämen är slät. Överrör den inte.
14. Tillsätt den avsvalnande chokladen.
15. Hopsättning: Gröp ur ett litet hål i muffinsen och fyll hålet med salt kolasås. Spritsa eller bred på choklad cream cheese frostingen ovanpå.
16. Garnera med det som önskas, ät och njut.
Sammanfattningsvis: Banan choklad cupcakes – med choklad cream cheese frosting och kolasås
Muffins vem gillar inte det, allt från stora till små, lyxa till den lilla muffinsen med en fyllning och en frosting så har du fått en så kallad cupcake. Den här cupcaken är gjord på banan och choklad och blir väldigt saftig och len i smaken, med en bra hållbarhet. Med en salt söt fyllning i form av salt kolasås, som är sjukt god. Som sedan toppas med en cream cheese frosting med choklad. Supergod cupcake!