Saftig äppelkaka med vaniljkräm
En otroligt saftig äppelkaka med skivade äpplen och strösocker och kanel på toppen med vaniljkräm som ett lager i mitten, är en av mina favorit sockerkakor. Kakan blir otroligt saftig, med en len vaniljkräm mitt i kakan.
Kallrörd marsánkräm på pulver
Jag har valt att ta den snabba vägen när det gäller vaniljkrämen till denna mjuka kaka. Jag har nämligen använt mig utav kallrörd marsánkräm, pulver som du vispar ihop med kall mjölk. Låt den sedan stå i kylen en stund innan du använder den.
Man kan dock inte jämföra smakerna från marsánkräm med en hemgjord vaniljkräm men om man har tidsbrist så är det ett bra alternativ att ta till. Och i denna kaka blir det förvånansvärt goda smaker från marsánkrämen.
Recept Äppelkaka med vaniljkräm
Sockerkakan
♥ 90 gram rumstempererat smör
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 110 gram strösocker
♥ 2 ägg
♥ 100 gram vetemjöl
♥ 1 tsk bakpulver
♥ 3 msk marsánpulver
♥ 2 msk mjölk
Vaniljkräm
♥ 2 dl mjölk
♥ 4 msk marsánpulver
Topping
♥ 2 oskalade äpplen
♥ 30 gram smör
♥ 1 msk strösocker
♥ ½ tsk malen kanel
Gör så här:
1. Gör klar vaniljkrämen och ställ i kylen.
2. Sätt ugnen på 180°C.
3. Smörj och bröa en rund form, eller klä den med bakplåtspapper.
4. Vispa alla ingredienser till sockerkakan i en bunke med elvisp, på låg hastighet till allt gått ihop. Öka därefter hastigheten och vispa tills smeten blivit ljusare i färgen.
5. Bred ut hälften av smeten i formen.
6. Fördela vaniljkrämen ovanpå smeten. Bred därefter på resten av smeten ovanpå vaniljkrämen, så att det täcker hela vaniljkrämen.
7. Skiva tunna skivor av äpplena och lägg dem ovanpå smeten. Tryck försiktigt ned dem lite lätt.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter.
9. Under tiden smält smöret i en kastrull, eller mikron. När kakan är klar så pensla den varma kakan med det smälta smöret. Strö därefter på strösocker och kanel ovanpå smöret.
Enkel äppelkaka med vaniljkräm från marsánpulver
Här har du en enkel äppelkaka med ett lager vaniljkräm emellan, som blir saftig och otroligt god. En favorit kaka här hemma, så en bit av denna kaka är alltid för lite till fikat. Kakan blir enkel att göra genom att ta den snabba vägen och använda sig utav marsánkräm istället för hemgjord vaniljkräm. Så ät och njut mina vänner.